Kruisschakelaars

Wil je een verlichting aansluiten op twee, drie of meerdere schakelaars, dan heb je in ieder geval een kruisschakelaar nodig. Deze zorgt ervoor dat wanneer je één van hen omzet, de lamp ook uit- of aan gaat. Je kunt deze op een nieuwe plek in de muur monteren of een bestaande vervangen door dit kruismodel. Wij leveren zowel wissel- als kruisuitvoeringen, zodat je er elke gangbare lichtschakeling voor thuis mee kunt maken.

€ 5,95

Kruisschakelaar - Klein

 

  Soort schakelaar: Aan-uit
  Inbouw
  Max. vermogen: 60-400 Watt
  Met klikschakelaar
  Metaal

€ 6,95

Kruisschakelaar - Klein

 

  Soort schakelaar: Wissel
  Inbouw
  Max. vermogen: 800 Watt
  Met klikschakelaar
  Metaal

€ 12,95

Kruisschakelaar - Klein

 

  Soort schakelaar: Kruis
  Inbouw
  Max. vermogen: 800 Watt
  Met klikschakelaar
  Metaal

Wat is een kruisschakelaar?

Dit type wordt gebruikt om twee of drie schakelaars op één lamp aan te sluiten. Dit type zorgt ervoor dat wanneer je één van hen omzet, de lamp ook uit- of aan gaat. Zo kun je dus vanuit verschillende plekken dezelfde verlichting bedienen. Dit is bijvoorbeeld handig als je een woonkamerlamp ook vanuit de keuken wilt schakelen. Je kunt er ook de badkamerlamp mee schakelen, dan kun je bijvoorbeeld vanaf de deur schakelen. Ook kun je er een aan elke kant van het bed plaatsen, waarbij beiden het slaapkamerlicht kunnen doven. Zo krijg je nooit meer ruzie over wie het licht uit moet doen. Een ander typisch voorbeeld is die van het traplicht, dat wil je vaak zowel boven als beneden kunnen schakelen. Met een kruisschakelaar heb je dus nooit meer het probleem dat je naar beneden moet lopen om het licht uit te doen. Verder wordt dit type vaak gebruikt in grote ruimtes om te voorkomen dat je telkens grote afstanden moet lopen om te schakelen. Dit model zie je dan ook zeer veel in openbare ruimtes met veel lokalen, gangen en verdiepingen.

Technische werking

Om een kruisschakelaar goed aan te sluiten is het belangrijk de technische werking ervan te snappen. Deze heeft vier aansluitpunten. Naast dit model heb je ook nog twee wisselschakelaars nodig om een lamp te kunnen bedienen vanaf deze drie. De wisseluitvoeringen sluit je beiden aan op het kruismodel, waarbij één van de beiden tevens aangesloten zit op de lamp. De fasedraad loopt altijd naar de wisseluitvoering, die niet op de verlichting zit aangesloten. Tussen de schakelelementen gebruik je schakeldraden om ze met elkaar te verbinden. Een kruistype plaats je verder op dezelfde wijze in een muur of opbouwdoos als een normale uitvoering. Je haalt dus de oude eruit, sluit de nieuwe aan en stopt deze weer in de muur of schakeldoos.

Verschil met andere types

Er zijn nogal wat verschillen tussen een kruis-, wissel- en serieschakelaar. Je kunt dus niet zomaar één van deze drie modellen kopen en hopen dat je de juiste hebt. Met twee wisseluitvoeringen kun je heel makkelijk een wisselschakeling maken (bijvoorbeeld één lamp met twee schakelaars), maar met twee kruisuitvoeringen is dit een stuk lastiger. Voor situaties waarin je meer dan twee schakelelementen op een lamp wilt aansluiten is een kruismodel dan juist wel weer ideaal. Dan is er ook nog de serie-uitvoering. Deze wordt vaak gebruikt om meerdere verlichting op één schakelaar aan te sluiten. Vaak zie je dat deze ook meerdere knoppen hebben, zodat je zelf kunt kiezen of je beide verlichting uit wilt doen of slechts één lamp. Als je een beginner bent dan is het slim om eerst de schakeling die je gaat maken uit te tekenen. Zo weet je vooraf welke types je precies nodig hebt en verklein je de kans op fouten.

Vragen en advies

Heb je vragen over een kruisschakelaar of wens je advies bij het kiezen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.


Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,6
Prima Dit is echt de beste service ik zou deze gebruiken want voor 22:00 besteld morgen in huis dat is echt snel bij mij was dat ook!! 9,1
Perfect "Snel, goed en betrouwbaar." 9,3
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links