Dimmers

Een dimmer voor het licht biedt extra mogelijkheden ten opzichte van de standaard aan/uit schakelaar. De stroomtoevoer naar elektrische verlichting wordt aangepast waardoor je ook de intensiteit van het licht aanpast. Hierdoor wordt het licht gecontroleerd afhankelijk van de gewenste intensiteit. Dat is bijvoorbeeld handig als je tijdelijk meer licht nodig hebt omdat je aan het klussen bent of als je het licht graag een tijdje wilt dimmen omdat je een film gaat kijken. Bovendien kun je flink wat geld besparen als je minder dan het maximale vermogen van een lamp gebruikt. Als extra voordeel gaan lampen langer mee als ze niet constant op maximaal vermogen branden.

Inbouw en opbouw

Als het op het ontwerp aankomt zijn er twee verschillende soorten dimmers. De eerste is een dimmer inbouw. Deze zijn meestal ingebouwd in een wand of verzonken in een paneel. Qua design zijn dit meestal de mooiste uirtvoeringen omdat ze niet uitsteken. In de tweede plaats zijn ze vaak onderdeel van het originele ontwerp van een kamer waardoor ze extra goed bij de rest van het ontwerp passen. Bij een ingebouwde dimmer steekt alleen de bedieningsknop uit en zit de rest zit in de muur verwerkt. Hierdoor is het ook automatisch noodzakelijk dat de bekabeling in de muur zit. Een dimmer opbouw kan later in een kamer worden gemonteerd. Een opgebouwde dimmer steekt meestal iets meer uit dan de ingebouwde variant en ziet er daarom vaak iets minder mooi uit. Het voordeel is dat een opgebouwde schakelaar ook weer eenvoudig gedemonteerd kan worden of verplaatst kan worden als dat gewenst is. Het installeren van een opbouw versie is minder werk en een geschikte oplossing als je niet in de muren wilt kappen.

Verschillende soorten lichtdimmers

Er zijn verschillende soorten lichtdimmers op de markt. Elke type heeft enkele voor- en nadelen waarmee rekening gehouden moet worden als er een wordt aangeschaft. Een dimmer kopen doe je door de plus- en minpunten van de verscheidene opties tegen elkaar af te wegen. Het is belangrijk om rekening te houden met het vermogen van de lamp die aangesloten wordt op de dimmer. Als een lamp wordt gevoed door een vermogen dat te laag is, dan gaat de lamp flikkeren en kan deze kapot gaan. Bij een voeding met een vermogen boven het maximale vermogen van een lamp kan de lamp het eveneens begeven. Er zijn drie verschillende soorten van lichtdimmers. Dit zijn een lichtdimmer met potentiometer, de lichtdimmer met triac-schakeling en de tronic lichtdimmer. De voor- en nadelen van deze drie types worden hierna uitgelegd zodat je de juiste keuze maakt.

De voor- en nadelen van de types

Bij een potentiometer wordt de spanning op een schaal van 0 tot 1 gereguleerd, oftewel aan of uit. Met de draai- of schuifknop die op de dimmer zit, kun je de sterkte van de stroomtoevoer en dus de intensiteit van de lamp aanpassen. Het enige nadeel van deze uitvoering is dat de regulator wat stroom verloren laat gaan. Een triac-schakeling werkt op een andere manier. Hierbij wordt de stroom steeds een korte tijd onderbroken waardoor het licht minder fel schijnt. Met de schakelaar kun je bepalen hoe lang de onderbreking is. Dit type dimmer is zeer efficiënt omdat de stroomtoevoer steeds kort maar volledig onderbroken wordt en er daardoor energie bespaard wordt. De trionic dimmers beschikken over dezelfde aanpak als de triac-schakeling, de stroom wordt steeds kort onderbroken om de verlichting te dimmen. Dit type dimmer is echter bedoeld voor een specifiek type lampen zoals elektronische lampen en halogeenlampen.

Zorg voor de juiste lampen om te dimmen

Het is niet mogelijk om elke lamp zomaar te dimmen. Zeker bij gloeilampen is het soms lastig om de juiste configuratie te krijgen. Als dit niet lukt dan kan de lamp gaan flikkeren of kapot gaan. Bovendien is het mogelijk dat de dimmer gaat brommen. Bij gloeilampen is het belangrijk dat het minimale vermogen van de dimmer gehaald wordt. Meestal is dat 60 Watt waardoor een lamp van bijvoorbeeld 25 Watt niet goed gedimd kan worden. LED lampen hebben vaak een ander type dimmer nodig. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je de juiste dimmer hebt omdat de verlichting anders eenvoudig kapot kan gaan. Fabrikanten van LED lampen geven vaak bij hun producten aan welke lichtdimmers gebruikt kunnen worden. Meestal wordt dit weergegeven in een lijst op de officiële website of op de gebruiksaanwijzing van een lamp. Om te voorkomen dat je verlichting kapot gaat, is het altijd belangrijk dat je zorgt voor de correcte dimmer lamp.

Verhoog de sfeer en bespaar kosten met een dimmer schakelaar

Het installeren van een dimmer geeft vele voordelen. Omdat je het licht in kan stellen naar wens kun je de sfeer bepalen waardoor je bijvoorbeeld een romantische ambiance kan creëren. Als je tijdelijk meer licht nodig hebt bij het lezen van een boek dan is dat ook in een handomdraai gebeurd. Daarnaast kunnen goede dimmers ervoor zorgen dat je geld bespaart. Dat vindt plaats omdat je energie bespaart door de lampen met een verminderd vermogen te laten schijnen. De vermindering van het vermogen loopt niet gelijk met de vermindering van de lichtintensiteit. Een lamp die op half vermogen werkt, kost ongeveer 20% minder energie. De tweede kostenbesparing komt tot stand doordat lampen minder snel kapot gaan als ze niet op vol vermogen aanstaan. Het geld dat je kwijt bent om de dimmers aan te schaffen heb je dan ook zo terug verdiend.

Vragen en advies

Heb je vragen over een dimmer of wens je advies bij het kiezen van andere schakelaars? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links