Dimmers

Een dimmer voor het licht biedt extra mogelijkheden ten opzichte van de standaard aan/uit schakelaar. De stroomtoevoer naar elektrische verlichting wordt aangepast waardoor je ook de intensiteit van het licht aanpast. Hierdoor wordt het licht gecontroleerd afhankelijk van de gewenste intensiteit. Dat is bijvoorbeeld handig als je tijdelijk meer licht nodig hebt omdat je aan het klussen bent of als je het licht graag een tijdje wilt dimmen omdat je een film gaat kijken. Bovendien kun je flink wat geld besparen als je minder dan het maximale vermogen van een lamp gebruikt. Als extra voordeel gaan lampen langer mee als ze niet constant op maximaal vermogen branden.

€ 2,95

Dimmer - Afdekraam - Techtube Pro

 

  Soort schakelaar: Dimmer
  Opbouw
  Spatwaterdicht
  Wit
  Kunststof

€ 9,95

Dimmer - Draaischakelaar - Afdekraam - Techtube Pro

 

  Soort schakelaar: Dimmer
  Opbouw
  Spatwaterdicht
  Wit
  Kunststof

€ 22,95

Dimmer - Dimmer zekering - Klein

 

  Soort schakelaar: Aan-uit, Dimmer
  Inbouw
  Max. vermogen: 40-300 Watt
  Met dimfunctie
  Metaal

€ 29,95

Dimmer - Dimmer zekering - Klein

 

  Soort schakelaar: Dimmer, Wissel
  Inbouw
  Max. vermogen: 60-600 Watt
  Met dimfunctie
  Metaal

Inbouw en opbouw

Als het op het ontwerp aankomt zijn er twee verschillende soorten dimmers. De eerste is een inbouwtype. Deze zijn meestal ingebouwd in een wand of verzonken in een paneel. Qua design zijn dit meestal de mooiste uitvoeringen, omdat ze niet uitsteken. In de tweede plaats zijn ze vaak onderdeel van het originele ontwerp van een kamer waardoor ze extra goed bij de rest van het ontwerp passen. Bij een ingebouwde uitvoering steekt alleen de bedieningsknop uit en zit de rest in de muur verwerkt. Hierdoor is het ook automatisch noodzakelijk dat de bekabeling in de muur zit. Een opbouw type kan later in een kamer worden gemonteerd. Een opgebouwde dimmer steekt meestal iets meer uit dan de ingebouwde variant en ziet er daarom vaak iets minder mooi uit. Het voordeel is dat een opgebouwde uitvoering ook weer eenvoudig gedemonteerd kan worden of verplaatst kan worden als dat gewenst is. Het installeren van een opbouw versie is minder werk en een geschikte oplossing als je niet in de muren wilt kappen.

Verschillende soorten lichtdimmers

Een dimmer kopen doe je door de plus- en minpunten van de verscheidene opties tegen elkaar af te wegen. Het is belangrijk om rekening te houden met het vermogen van de lamp die erop aangesloten wordt. Als die wordt gevoed door een vermogen dat te laag is, dan gaat hij flikkeren en kan kapot gaan. Bij een voeding met een vermogen boven het maximale vermogen, gaat hij het eveneens begeven. De vermindering van het vermogen bij het dimmen loopt overigens niet gelijk met de vermindering van de lichtintensiteit. Een lamp die op half vermogen werkt, kost ongeveer 20% minder energie. Er zijn verschillende soorten op de markt. Elke type heeft enkele voor- en nadelen, waarmee rekening gehouden moet worden als er een wordt aangeschaft. Dit zijn een lichtdimmer met potentiometer, een variant met triac-schakeling en het tronic type. De voor- en nadelen van deze drie types worden hierna uitgelegd zodat je de juiste keuze kunt maken.

De voor- en nadelen van de types

Bij een potentiometer wordt de spanning op een schaal van 0 tot 1 gereguleerd, oftewel aan of uit. Met de draai- of schuifknop, kun je de sterkte van de stroomtoevoer en dus de intensiteit van de lamp aanpassen. Het enige nadeel van deze uitvoering is dat de regulator wat stroom verloren laat gaan. Een triac-schakeling werkt op een andere manier. Hierbij wordt de stroom steeds een korte tijd onderbroken waardoor het licht minder fel schijnt. Met de schakelaar kun je bepalen hoe lang de onderbreking is. Dit type is zeer efficiënt omdat de stroomtoevoer steeds kort maar volledig onderbroken wordt en er daardoor energie bespaard wordt. De trionic dimmers beschikken over dezelfde aanpak als de triac-schakeling, de stroom wordt steeds kort onderbroken om de verlichting te dimmen. Dit type is echter bedoeld voor een specifiek type verlichting, zoals elektronische- en halogeenlampen.

Zorg voor de juiste lampen om te dimmen

Het is niet mogelijk om alle verlichting te dimmen. Zeker bij gloeilampen is het soms lastig om de juiste configuratie te krijgen. Als dit niet lukt dan kan deze gaan flikkeren of kapot gaan. Je kunt dan een brommend geluid horen. Bij gloeilampen is het belangrijk dat het minimale vermogen gehaald wordt. Meestal is dat 60 Watt waardoor een lamp van bijvoorbeeld 25 Watt niet goed gedimd kan worden. LED verlichting heeft veelal een ander type nodig. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je het juiste model hebt omdat de verlichting anders eenvoudig kapot kan gaan. Fabrikanten van LED verlichting geven vaak bij hun producten aan welke uitvoeringen gebruikt kunnen worden. Meestal wordt dit weergegeven in een lijst op de officiële website of op de gebruiksaanwijzing. Om te voorkomen dat je verlichting kapot gaat, is het altijd belangrijk dat je zorgt voor de correcte dimbare lamp.

Vragen en advies

Heb je vragen over een dimmer of wens je advies bij het kiezen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.


Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,6
Prima Dit is echt de beste service ik zou deze gebruiken want voor 22:00 besteld morgen in huis dat is echt snel bij mij was dat ook!! 9,1
Perfect "Snel, goed en betrouwbaar." 9,3
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links