Bewegingsmelders

Het installeren van een bewegingsmelder zorgt voor veiligheid. Bijvoorbeeld omdat er in de tuin of bij de voordeur een licht aangaat zodra er iemand voorbij de sensor loopt. Het is natuurlijk ook mogelijk om een bewegingssensor te gebruiken om een alarm met geluid af te laten gaan. In de tweede plaats kunnen bewegingsmelders een hoop energie besparen, en dat scheelt weer in de portemonnee. Door verlichting of andere elektrische apparatuur aan en uit te laten gaan door middel van een bewegingsmelder ben je er zeker van dat hij nooit te lang en onnodig brandt. Wij leveren diverse bewegingsmelders geschikt voor binnen dan wel buiten.

Het kiezen van de juiste bewegingsmelder

Wanneer je besloten hebt te gaan voor veiligheid en het besparen van energie en geld, dan hoef je alleen nog de juiste bewegingsmelder uit ons assortiment te kiezen. Er zijn verschillende types, elk daarvan heeft andere specificaties en daarom dus verschillende doeleinden. Het is bijvoorbeeld belangrijk om rekening te houden met of de sensor binnen of buiten gebruikt gaat worden, hoe gevoelig de sensor moet zijn, de hoek waarin en de afstand waarop de sensor bewegingen kan detecteren, de uitschakelvertraging en of je de sensor ergens wil inbouwen of opbouwen. Al deze specificaties zijn belangrijk voor het bereiken van het uiteindelijke doel: een veiligere leefomgeving en het besparen van energie. Hierna wordt er dieper ingegaan op de verschillende aspecten waar rekening mee gehouden moet worden. Op die manier maak je juiste keuze.

Voor binnen en buiten

Er zijn in principe twee verschillende plaatsen waar een bewegingsmelder geïnstalleerd wordt; binnen en buiten. Voor binnen is de hoofdoorzaak het besparen van energie. Doordat lampen vanzelf uitgaan blijven deze niet onnodig lang branden. In de tweede plaats is het natuurlijk een stukje gebruiksgemak dat je niet op zoek hoeft naar een lichtschakelaar. De meest voorkomende plaats voor een dergelijke melder is echter buiten. Een bewegingsmelder buiten installeren doe je voor de veiligheid en omdat het handig (en soms gezellig) is. Een licht dat automatisch aangaat als er iemand voorbij loopt, schrikt inbrekers af. Daarnaast hoef je zelf niet meer in het donker naar je sleutel of de lichtschakelaar te zoeken. Veel mensen kiezen er dan ook voor om een bewegingsmelder bij de voordeur te installeren, maar ook in de achtertuin worden ze veel gebruikt. Verlichting in de tuin is gezellig en bovendien wordt jouw tuin en achterdeur minder aantrekkelijk voor ongewenste individuen.

Afstand en hoek van de sensor

Het is belangrijk dat een bewegingsmelder onder de juiste hoek en op de juiste afstand bewegingen detecteert. Zo voorkom je dat een lamp onnodig aangaat of niet aangaat als dat wel gewenst is. Over het algemeen wil je pas dat het licht aangaat als iemand daadwerkelijk in de buurt van de voordeur is of een donkere ruimte inloopt. Melders die buiten worden opgehangen hebben meestal een grotere detectieafstand dan bewegingsmelders voor binnenruimtes. De detectiehoek is minstens net zo belangrijk als de afstand. In ruimtes binnen het huis is het meestal de bedoeling dat een sensor alles in de ruimte detecteert. Daardoor hoef je niet steeds met je armen te zwaaien of naar een bepaalde plaats te lopen om ervoor te zorgen dat het licht aangaat en aanblijft. Voor bewegingsmelders die buiten worden opgehangen is het belangrijk dat een ongewenste bezoeker zoals een inbreker niet om de sensor heen kan lopen. Tegelijkertijd is het niet de bedoeling dat de hoek te groot is zodat er licht gaat branden als er iemand bij de buren voor de deur staat, als er een (flinke) muis langs het huis loopt of als het onverhoopt waait, regent of hagelt.

Inbouw en opbouw bewegingsmelders

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee verschillende types op basis van installatie. Het eerste type is een bewegingsmelder inbouw. Deze worden in een muur of plafond ingebouwd. Dit type bewegingsmelder is in principe het beste beschermd tegen beschadigingen. Hierbij kun je denken aan invloeden van het weer maar ook aan inbrekers of vandalen die proberen om de sensor kapot te maken. Daarom is een ingebouwde bewegingsmelder vaak de gewenste optie, zeker voor buiten. Als je net een nieuw huis hebt of gaat verbouwen is het daarom aan te raden om meteen te denken aan dit soort melders. Het is lastig om achteraf een ingebouwde bewegingsmelder te installeren, dus vooraf goed plannen scheelt een hoop werk (en kosten). Daarom wordt er ook veelal gekozen voor een bewegingsmelder opbouw. Deze uitvoering is zeer eenvoudig te installeren en zeker voor binnen is het geen probleem dat de sensor makkelijker beschadigd kan raken. Als tweede voordeel heeft een ingebouwde bewegingsmelder dat ze makkelijk te verplaatsen zijn als je er toch voor kiest om de sensor op een andere plaats te installeren.

Een bewegingsmelder kiezen

Als je alle opties goed overwogen hebt, is het tijd om een bewegingsmelder uit te kiezen. Veel mensen zijn al overtuigd door het gebruiksgemak, de veiligheid en de duurzaamheid van bewegingssensors. Bij een aantal bewegingsmelders is het mogelijk om de tijd dat de lampen blijven branden in te stellen voordat ze uitgeschakeld worden als er geen bewegingen meer gedetecteerd worden. In combinatie met de hoek en de afstand van de bewegingsmelder kun je er daarmee voor zorgen dat je de voor jou ideale bewegingssensor in huis haalt. De meeste bewegingsdetectoren worden aangesloten op verlichting, maar het is natuurlijk ook mogelijk om ze aan te sluiten op een alarmsysteem. Zowel binnen als buiten het huis zorgen bewegingssensoren voor gebruiksgemak en veiligheid. De energie die bespaard wordt, draagt bij aan milieu en beurs.

Vragen en advies

Heb je vragen over een bewegingsmelder kopen of wens je advies bij het kiezen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links