Wipschakelaars

De wipschakelaar kan worden gezien als een aan-en-uitknop. Als je de schakelaar indrukt dan wordt er contact gemaakt en wordt het stroomcircuit voor het apparaat waar de schakelaar aan bevestigd is, gesloten. Je zet het apparaat dan als het ware “aan”. Zodra je de schakelaar weer indrukt en de knop de andere kant op staat, is het apparaat “uit”. De stroomtoevoer is dan gestopt omdat het circuit is verbroken. Er zijn verschillende soorten wipschakelaars. Je hebt wipschakelaars met een gewone knop die je aan de ene kant kunt indrukken om hem “aan” te zetten en aan de andere kant om hem “uit” te zetten. Het is ook mogelijk om een wipschakelaar met een hendeltje te kopen.

Gebruik van een wipschakelaar

Veel apparaten hebben een aan-en-uitknop. In een groot deel van de gevallen gaat het om een wipschakelaar. Een goed voorbeeld hiervan is de wipschakelaar die je vaak op een stekkerdoos ziet met meerdere aansluitingen. Dit is vaak een wipschakelaar met lampje waarbij het lampje gaat branden als de schakelaar op “aan” staat. Als dat het geval is dan kunnen de stopcontacten in de stekkerdoos gebruikt worden. Zodra je de schakelaar met lampje uit zet gaat het rode lampje uit en wordt het circuit verbroken. In huis vinden we een wipschakelaar ook vaak op een koffiezetapparaat, een waterkoker of op audio apparatuur. Ook in de auto en voor elektrisch gereedschap wordt er vaak gebruikgemaakt van een wipschakelaar. Je kunt een schakelaar kopen als je er één moet vervangen. Ook als je zelf een apparaat of een circuit hebt gemaakt dat je aan en uit wilt zetten, dan kun je daarvoor het beste een wipschakelaar kopen. Wel moet je van tevoren een keuze maken tussen verschillende soorten wipschakelaar.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten wipschakelaars. Een schakelaar met een lampje laat heel eenvoudig zien of er contact is of niet. Zodra er contact is gemaakt dan is het lampje op de schakelaar aan en het lampje gaat uit als de schakelaar uit is. Een wipschakelaar met een hendeltje kan heel eenvoudig aan of uit worden gezet door het hendeltje de juiste kant op te klikken. Doordat de meeste wipschakelaars met een klikschakelaar werken hoor je ook dat er contact gemaakt wordt. Naast een qua formaat gewone wipschakelaar kennen we ook een mini wipschakelaar. Een mini wipschakelaar is een kleine variant van de normale wipschakelaar. De functies en het gebruik zijn hetzelfde alleen is alles dan een stuk kleiner. Deze schakelaars kunnen ook inclusief lampje gekocht worden. Een wipschakelaar rond heeft ook dezelfde werking als een normale wipschakelaar alleen is de vorm van een ronde wipschakelaar iets anders. Naast deze schakelaars die allemaal aan of uit gezet kunnen worden is er ook nog de aan uit aan wipschakelaar. Deze schakelaar is uit als de schakelaar in het midden staat. Druk je de schakelaar de ene kant op dan gaat deze aan, druk je hem naar het midden dan is hij uit en als je de schakelaar de andere kant op klikt dan is deze weer aan. Voor sommige toepassingen is dit bijzonder handig.

Verschillende eigenschappen

Een schakelaar is niet zomaar een aan-en-uitknop. Afhankelijk van het doel waarvoor je de schakelaar gebruikt, kun je ook verschillende soorten schakelaars kopen. Hiermee bedoelen we de verschillende eigenschappen van een schakelaar. Niet elke schakelaar kan gebruikt worden voor een aansluiting op het gewone elektriciteitsnet. Een wipschakelaar 230v kan bijvoorbeeld ook niet gebruikt worden op een circuit met maar 28 volt. Let er bij het kopen van een schakelaar ook op dat de schakelaar geschikt is voor het maximale aantal ampère dat gebruikt wordt in het circuit waarmee je gaat werken. Wipschakelaars zijn te koop in verschillende ampères uiteenlopend van 3 ampère tot en met 16 ampère. Simpel gezegd is het aantal ampères de hoeveelheid stroom die er per seconde wordt doorgegeven. Hoe hoger het aantal ampères hoe groter de hoeveelheid spanning die wordt doorgegeven. Heb je een apparaat dat gebruikmaakt van weinig ampère, dan kun je het apparaat overbelasten door een drukschakelaar te gebruiken die gebruikmaakt van teveel ampère. Er komt dan teveel spanning in één keer naar het apparaat toe waardoor er kortsluiting kan ontstaan.

Het monteren van wipschakelaar

Een wipschakelaar wordt bijna altijd ingebouwd. De meeste apparaten waar een wipschakelaar op zit hebben ook een ingebouwde schakelaar. De schakeling die gemaakt wordt wanneer je de schakelaar indrukt bevindt zich dan onder de knop en is verzonken in het apparaat op de plek waar je de schakelaar monteert. Je kunt de schakelaar aansluiten door de installatiedraden die het circuit vormen aan de polen van de schakelaar te solderen. In sommige gevallen kun je de installatiedraden in de schakelaar aan de polen vastschroeven of klikken. De schakelaar zelf kan dan op de plek waar je deze monteert worden vastgeklikt of in sommige gevallen vastgeschroefd. Zorg er altijd voor dat het apparaat, waar je een schakelaar op monteert of waar je mee aan het werken bent, niet aangesloten is op het elektriciteitsnet. Zo voorkom je dat je een schok krijgt of dat de apparatuur waar je mee werkt kapot gaat vanwege kortsluiting of piekspanning.

Handig om te weten

Voordat je een wipschakelaar koopt is het handig om een aantal dingen te weten. Zo is het verstandig om vooraf goed te bekijken welk type schakelaar je nodig hebt. Let hierbij vooral op de spanning (volt) en de stroom (aantal ampères) die het apparaat nodig heeft. Als deze bijvoorbeeld 230 volt en 10 ampère zijn, dan kun je het beste een wipschakelaar 230v geschikt voor 10 ampère kopen. Wil je kunnen zien van een afstand of in het donker of de schakelaar aan staat? Koop dan een wipschakelaar met een lampje. Zodra je de schakelaar aanzet en het circuit dus gesloten wordt, gaat het lampje branden. Voor de montage van de schakelaar is het verstandig om te letten op de manier hoe je de schakelaar wilt bevestigen. In de meeste gevallen kun je de installatiedraden aan de schakelaar monteren, maar daar moet je natuurlijk wel het juiste gereedschap voor hebben. Twijfelt u hierover, dan kunt u gerust contact met ons opnemen over de juiste wijze van montage.

Vragen en advies

Heb je vragen over een wipschakelaar of wens je advies bij het kiezen van je schakelaars? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links