Microschakelaars

Een microschakelaar is een kleine schakelaar die op veel verschillende manieren kan worden toegepast. De schakelaar wordt vaak gebruikt voor allerlei apparaten en is vrijwel altijd ergens intern verwerkt in een apparaat. De schakelaar is zeer compact en wordt geactiveerd doordat er druk op wordt uitgeoefend. Een microschakelaar wordt gebruikt in bijvoorbeeld een magnetron om de vergrendeling van de deur te verzekeren of in een thermostaat voor het regelen van de temperatuur in huis. Als de thermostaat aan slaat, dan hoor je vaak een klik. Dit geluid wordt veroorzaakt door de microschakelaar die het systeem in werking stelt.

Zo werkt een microschakelaar

Met een microschakelaar wordt vaak een systeem in werking gezet, bijvoorbeeld wanneer een sensor een bepaald signaal heeft gekregen. In het geval van een thermostaat zorgt de schakelaar ervoor dat de CV-ketel het huis verwarmt wanneer de temperatuur die is ingesteld te laag is. Je hoort dan een klik bij de thermostaat, dat is de schakelaar die het proces in werking stelt. Microschakelaars worden ook gebruikt in de deurvergrendeling van bijvoorbeeld een magnetron of om in een auto aan te geven dat de gordel vast zit. De schakelaar is zeer gevoelig en is verkrijgbaar in verschillende soorten en afmetingen. Je hebt de keuze uit een ultra miniatuur schakelaar, sub miniatuur schakelaar en miniatuurschakelaar. Ook de bediening van de schakelaar kan verschillend zijn. Microschakelaars kunnen gebruikmaken van een hefboomschakelaar, een pulsschakelaar, een kantelschakelaar, een drukknop, een draaischakelaar en van directe bediening,. Het type schakelaar dat je nodig hebt hangt af van de toepassing van de schakelaar. Wanneer je een schakelaar gaat vervangen, kijk dan naar het huidige type schakelaar en de eigenschappen hiervan.

Eigenschappen van een microschakelaar

Er zijn veel verschillende eigenschappen die aan een microschakelaar kunnen worden toebedeeld. Maar welke schakelaar heb je eigenlijk nodig? Een microschakelaar kan in verschillende uitvoeringen worden gekocht. Omdat het apparaat zo klein is, is het ook zeer kwetsbaar. Het is daarom belangrijk dat je in ieder geval een microschakelaar koopt die ook geschikt is voor het doel waarvoor je deze wilt gebruiken. De meeste microschakelaars zijn voorzien van een klikschakelaar. Hiermee wordt bij het inschakelen van de schakelaar een klik ten gehore gebracht. Je weet dan dat het proces in werking is gezet. Een microschakelaar wordt (vrijwel) altijd ingebouwd in een apparaat en is niet zichtbaar van buitenaf. Dat heeft ook in principe geen toegevoegde waarde, vandaar dus de verborgen werking én klikmelding.

Stroom en spanning

Voor het juiste gebruik van een microschakelaar moet je ervoor zorgen dat deze geschikt is voor de spanning en stroom die gebruikt worden. Stroom wordt uitgedrukt in ampères en geeft weer hoeveel stroom er per seconde wordt doorgegeven. Maak je gebruik van een apparaat dat voorzien is van een circuit dat gebruikmaakt van 3 ampère, dan moet je er ook voor zorgen dat de schakelaar geschikt is voor 3 ampère. Dit geldt ook voor de spanning die verbruikt wordt. Spanning wordt uitgedrukt in volt en als je te maken hebt met een hoog aantal ampères, dan kan er ook meer spanning worden doorgegeven. Een microschakelaar is vaak geschikt voor gebruik met 125 volt. Is de spanning te hoog of maakt het apparaat gebruik van meer ampère, dan is de kans groot dat de schakelaar na montage direct kapot gaat.

Microschakelaar kiezen en monteren

Aan de hand van verschillende vragen kun je erachter komen welke schakelaar het meest geschikt is voor jouw klus. Heb je bijvoorbeeld een schakelaar nodig die industrieel gebruikt wordt, in consumentenapparaten of in de auto? Net zo belangrijk is de manier van contact maken. Ben je op zoek naar een schakelaar die gebruikmaakt van een wisselcontact of van een verbreekcontact? Het is in sommige gevallen ook belangrijk dat de schakelaar waterdicht is. De montage van een microschakelaar is afhankelijk van het type apparaat dat gebruikt wordt. Het aansluiten van de schakelaar gaat vaak wel op dezelfde manier. In een aantal gevallen is het mogelijk om de schakelaar in het circuit aan te sluiten door de installatiedraden aan de schakelaar te solderen. In de meeste gevallen koppel je de draden heel eenvoudig aan de microschakelaar vast waarna je de schakelaar op de gewenste plek monteert. Test de schakelaar en het apparaat wel altijd voordat je het hele apparaat weer dicht maakt.

Handig om te weten

De microschakelaar werd in 1932 ontwikkeld door de Amerikaan Peter McGall in Illinois. Vanwege deze uitvinding begon hij in 1937 de Micro Switch Company, vrij vertaald het microschakelaarbedrijf. Na 13 jaar werd de naam van het bedrijf veranderd in Honeywell. De naam Honeywell is inmiddels bijna synoniem voor microschakelaar. Naast van de betreffende schakelaar is Honeywell vooral bekend van thermostaten om de verwarming mee te regelen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de schakelaar die door Peter McGall werd ontwikkeld een vast onderdeel is van de thermostaten die vandaag de dag nog door Honeywell op de markt worden gebracht. Ga je een microschakelaar aanschaffen, let er dan op dat deze ook geschikt is voor de stroom en spanning die gebruikt worden in het apparaat waar je de schakelaar voor aanschaft. Kijk ook goed naar manier waarop de huidige schakelaar gemonteerd is. Zo kun je de nieuwe schakelaar gemakkelijker installeren wanneer je deze gekocht hebt.

Vragen en advies

De prijs voor een microschakelaar is niet hoog maar omdat de schakelaar zeer compact en kwetsbaar is, is het aan te raden om meer dan een exemplaar te kopen. Wil je besparen op de kosten, dan kun je meer dan één schakelaar kopen. Koop je 10 of meer exemplaren van een microschakelaar dan kun je gebruikmaken van interessante korting. In dat geval heb je niet alleen een extra schakelaar aan de hand voor het geval dat de montage niet goed zou verlopen, maar kun je ook in de toekomst de schakelaar vervangen als dat nodig is. Heb je vragen over een microschakelaar of wens je advies bij het kiezen van je schakelaars? Informatie nodig over hoe de microschakelaar aan te sluiten, inclusief info over de juiste bekabeling? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links