Drukschakelaars

Een drukschakelaar kan voor veel verschillende doeleinden worden gebruikt en zijn verkrijgbaar in verschillende soorten. Afhankelijk van de functie die beoogd is kun je kiezen voor een drukschakelaar die contact maakt als hij wordt ingedrukt of een schakelaar die het contact verbreekt wanneer deze wordt ingedrukt. Een simpel voorbeeld van een drukschakelaar is een deurbel. Wanneer je op de knop van de deurbel drukt dan wordt er verbinding gemaakt en wordt het circuit gesloten. Zo kan er elektriciteit naar de bel worden gestuurd waarna deze gaat rinkelen. Een drukschakelaar werkt alleen als deze ingedrukt wordt. Wanneer je de schakelaar loslaat, dan stopt deze ook met werken.

Waarvoor gebruik je een drukschakelaar?

Bekende voorbeelden van drukschakelaars zijn de deurbel, de aan-uitknop van een computer of de resetknop van een computer. Drukschakelaars worden ook gebruikt als noodstopknop. Op het moment dat je deze knop indrukt, wordt het circuit gesloten en wordt de toevoer van elektriciteit ook stopgezet. Het apparaat of de machine die je op dat moment gebruikt, komt dan stil te staan. Dit soort schakelaar wordt vaak gebruikt om de veiligheid van bijvoorbeeld een werkplaats of zagerij te bevorderen. Omdat er met zware apparatuur wordt gewerkt, is de kans groot dat, wanneer je niet oplet, er een ongeluk kan gebeuren. Door een noodstopknop als schakelaar te gebruiken, voorkom je vaak erger en zorg je ervoor dat de machine direct tot stilstand komt. Deze schakelaars zijn dus te gebruiken voor veel verschillende doeleinden en kunnen goed van pas komen wanneer je zelf een apparaat of een schakeling maakt die je aan en uit wilt kunnen zetten.

Drukschakelaar met maakcontact of verbreekcontact

Er zijn twee soorten drukschakelaar: het maakcontact en het breekcontact. Een maakcontact drukschakelaar maakt contact op het moment dat de knop wordt ingedrukt. Een goed voorbeeld hiervan is de eerder genoemde deurbel. Op het moment dat je op de knop van de schakelaar drukt, maakt de drukschakelaar contact. Het circuit wordt gesloten zodat er spanning door het circuit loopt met als gevolg dat in dit geval de deurbel gaat rinkelen. Een verbreekcontact is daar juist het tegenovergestelde van. In dit geval is het circuit altijd gesloten behalve als de schakelaar wordt ingedrukt. Omdat het circuit dan wordt onderbroken, wordt ook de toevoer van elektriciteit stopgezet. Een goed voorbeeld hiervan is de noodstopknop in bijvoorbeeld een werkplaats. Op het moment dat deze wordt ingedrukt, wordt ook het circuit onderbroken en stopt de machine die in gebruik was direct. Een ander verschil in schakelaars is dat sommige schakelaars, zoals bijvoorbeeld een deurbel, weer terugspringen naar hun oorspronkelijke stand terwijl andere drukschakelaars in de stand blijven zoals die is wanneer deze is ingedrukt. Als je dan nogmaals drukt op de schakelaar dan gaat hij weer terug in de originele stand.

Inbouw en opbouw

Afhankelijk van de functie waarvoor je de schakelaar wilt gebruiken, kun je ervoor kiezen om een inbouw of opbouw schakelaar te kopen. Als je bijvoorbeeld een noodstopknop wilt plaatsen dan is het logisch dat deze op een duidelijke en zichtbare plaats wordt gemonteerd. In dat geval kun je het beste kiezen voor een opbouwschakelaar. Een inbouwschakelaar kun je voor veel verschillende doeleinden gebruiken en is dan ook in veel meer uitvoeringen en soorten verkrijgbaar in verhouding tot een opbouw drukschakelaar. Voor het aansluiten van de drukschakelaar maakt het niet uit of je kiest voor een opbouw- of inbouwdrukschakelaar. Meestal is een drukschakelaar aan te sluiten door middel van het vastsolderen van draden of door het vastschroeven van de draden in klemmen. Zorg er ook voor dat de drukschakelaar op een veilige plek gemonteerd wordt. Wordt de schakelaar gemonteerd in een vochtige ruimte dan kan dit gevaarlijk zijn en bestaat de kans op kortsluiting. Zorg er dan ook voor dat in een dergelijk geval de schakelaar geïsoleerd is. Uiteraard geldt dat ook voor de rest van de schakeling, zoals de bedrading zelf.

Waar moet je op letten bij het kiezen?

Bij het aanschaffen van een schakelaar moet je rekening houden met het doel dat je met de drukschakelaar voor ogen hebt. Als je een schakelaar wilt gebruiken met een maakcontact, zoals een resetknop, dan moet je geen schakelaar met een breekcontact kopen. Ook is het belangrijk om te letten op het aantal ampère en voltage dat de drukschakelaar maximaal kan hebben. Als je van plan bent om een drukschakelaar te gebruiken die wordt aangesloten op het elektriciteitsnet in huis, dan heb je weinig aan een schakelaar die alleen geschikt is tot en met 50 V. In dat geval heb je een 230 V drukschakelaar nodig. Let ook op het materiaal waar de schakelaar van gemaakt is. Er zijn schakelaars verkrijgbaar die gemaakt zijn van kunststof en van metaal. Als je een drukschakelaar nodig hebt in een warme ruimte of voor een doel waarbij de schakelaar tegen een stootje moet kunnen, kun je het beste kiezen voor een schakelaar gemaakt van metaal. Deze gaan in dergelijke gevallen langer mee dan een kunststof drukschakelaar.

Drukschakelaar kopen

Als je duidelijk hebt welke soort schakelaar je nodig hebt, dan kun je een keuze maken en een schakelaar kopen. Er zijn veel verschillende soorten te koop als het gaat om een drukschakelaar. Let goed op de eerdergenoemde specificaties van de schakelaar zodat je niet voor verrassingen komt te staan. De drukschakelaar moet makkelijk te installeren zijn, moet geschikt zijn voor het elektrische circuit waarvoor je deze wilt gebruiken en je moet duidelijk hebben of je een opbouw- of inbouwschakelaar wilt kopen. Gelukkig hoef je jezelf niet druk te maken over de aanschafprijs. Een gemiddelde schakelaar is niet duur en zorgt dus niet voor hoge kosten als het om jouw project gaat. Let dan nog wel op het materiaal waarvan de schakelaar gemaakt is. In sommige gevallen kun je beter kiezen voor een schakelaar van metaal. Ben je op zoek naar een drukschakelaar en moet deze er ook leuk uitzien, dan zijn de schakelaars vaak ook in veel verschillende kleuren te koop.

Vragen en advies

Heb je vragen over een drukschakelaar of wens je advies bij het kiezen van je schakelaars? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links