Draaischakelaars

Een draaischakelaar is ieder type, waarop een draaiknop zit. In de meeste gevallen bedoeld men er een die kan schakelen tussen meerdere elektrische verbindingen, door aan een knop te draaien die in diverse standen gezet kan worden. Een vaak verkocht type is bijvoorbeeld de uitvoering met drie standen. Je kunt echter ook een dimmer, die met een draaiknop bediend wordt, als draaischakelaar aanduiden. Alle varianten zijn in onze webshop verkrijgbaar, zowel inbouw als opbouw.

€ 8,95

Draaischakelaar - Afdekraam - Techtube Pro

 

  Soort schakelaar: Dimmer
  Opbouw
  Spatwaterdicht
  Wit
  Kunststof

€ 9,95

Dimmer - Draaischakelaar - Afdekraam - Techtube Pro

 

  Soort schakelaar: Dimmer
  Opbouw
  Spatwaterdicht
  Wit
  Kunststof

€ 3,95

Draaischakelaar - Techtube Pro - 0.3 A - 50 V

 

  Soort schakelaar: 1-Polig - 12 standen
  Inbouw
  Met draaiknop
  Zwart
  Kunststof

€ 3,95

Draaischakelaar - Techtube Pro - 0.3 A - 50 V

 

  Soort schakelaar: 2-Polig - 6 standen
  Inbouw
  Met draaiknop
  Zwart
  Kunststof

€ 3,95

Draaischakelaar - Techtube Pro - 0.3 A - 50 V

 

  Soort schakelaar: 2-Polig - 6 standen
  Inbouw
  Met draaiknop
  Zwart
  Kunststof

€ 3,95

Draaischakelaar - Techtube Pro - 0.3 A - 50 V

 

  Soort schakelaar: 3-Polig - 4 standen
  Inbouw
  Met draaiknop
  Zwart
  Kunststof

€ 3,95

Draaischakelaar - Techtube Pro - 0.3 A - 50 V

 

  Soort schakelaar: 4-Polig - 3 standen
  Inbouw
  Met draaiknop
  Zwart
  Kunststof

€ 3,95

Draaischakelaar - Techtube Pro - 0.3 A - 50 V

 

  Soort schakelaar: 4-Polig - 3 standen
  Inbouw
  Met draaiknop
  Zwart
  Kunststof

€ 6,95

Draaischakelaar - Techtube Pro - 0.15 A - 250V

 

  Soort schakelaar: 2-Polig - 6 standen
  Inbouw
  Met draaiknop
  Zwart
  Kunststof

Niet op voorraad

De werking van een draaischakelaar kort uitgelegd

De uitvoering die het meeste voorkomt is de variant waarbij je hem met een draaiknop in diverse standen kan zetten. Daardoor activeer je steeds een ander elektrisch circuit. Dit type wordt gebruikt voor elektrische toepassingen waarbij drie of meer verschillende schakelingen nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een ventilator die je op drie verschillende snelheden kunt instellen. De werking is in dit geval dat in drie van de vier standen een andere snelheid van de elektromotor wordt geactiveerd en in de vierde stand staat de ventilator uit. Met het ronddraaien van de knop wordt steeds een verbinding met een andere aansluitklem gemaakt waarop een elektriciteitsdraad is aangesloten. Op deze manier is het mogelijk om de elektrische toepassingen verschillende functies te laten vervullen. Dit schakelcomponent klikt bij het ronddraaien steeds in een van de beschikbare standen. De draaiknop kan niet op iedere positie stilgezet worden, zoals dit wel het geval is bij een dimmer. De dimmer, de functie ervan en de aansluitingen hiervan behandelen we hierna in een alinea afzonderlijk.

Activeren meerdere schakelingen

Met een draaischakelaar is het mogelijk om meerdere schakelingen te activeren tussen vooropgezette elektrische circuits. De functionaliteit van dit type is nodig wanneer een elektrisch apparaat op verschillende instellingen ingesteld kan worden. Bijvoorbeeld een elektrische zonwering waarbij met behulp van een elektromotor het scherm omlaag en omhoog gelaten kan worden. Of een plafondventilator die je op verschillende snelheden kunt instellen. Een ander voorbeeld is een wasmachine die meerdere afwijkende programma’s kan draaien. De schakelcomponent hier kan gebruikt worden voor elk apparaat of toepassing waarbij door meerdere elektrische schakelingen een andere draairichting, snelheid of programma geactiveerd moet worden. Het aantal verschillende opties dat ingesteld kan worden bepaalt ook het aantal standen. Zo heb je bijvoorbeeld in het geval van de zonwering een uitvoering met drie standen nodig. Een schakeling om de zonwering omhoog te laten, een tweede om het scherm naar beneden te laten en een derde waarbij de elektromotor uitstaat. Uiteraard zijn er van deze functie nog veel meer voorbeelden.

Draaischakelaar-polen, ampère en voltage

Wil je er een kopen uit het assortiment van onze webshop? Dan moet je op de specificaties van de producten letten om de juiste variant te vinden die geschikt is voor de toepassing waarvoor je deze wilt gaan gebruiken. Belangrijke specificaties zijn het aantal polen, ampère en voltage. Voor alle modellen die wij te koop aanbieden kun je deze specificaties op de productpagina’s vinden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit een 1, 2 of 4-polige uitvoering. De meest simpele variant is de 1-polige, die bij het omschakelen enkel de fasedraad van een stroomkring activeert of onderbreekt. Voor vochtige ruimtes, zoals badkamer en garages, is een 2-polige beter geschikt, omdat deze zowel de fasedraad als de nuldraad onderbreekt. De 4-polige gebruik je als je met een krachtstroomaansluiting te maken hebt. Het maximale aantal ampère en het voltage die deze kan verwerken is uiteraard ook van belang. Deze limieten mogen niet overschreden worden om de veiligheid van de stroomaansluiting te kunnen waarborgen. In de specificaties staan al dit soort zaken nader omschreven.

Dimmer met draaiknop

Tot nu toe hebben we in deze adviestekst over draaischakelaars enkel nog de varianten met 3 of meer standen beschreven, waarmee je een elektrische toepassing verschillende functies kunt laten vervullen. Het assortiment op deze pagina bestaat echter ook uit enkele dimmer types. Dit is een soort die op het lichtnet wordt aangesloten en waarmee je door het draaien van de knop het lichtniveau van een lamp kunt aanpassen. Het zijn twee totaal verschillende uitvoeringen. De dimmer heeft niet een vast aantal standen die steeds een andere stroomkring activeren. In plaats daarvan kun je deze draaiknop in iedere mogelijke stand stilzetten. Hoe verder je de dimmer openzet, hoe feller het licht van de lamp gaat branden. Dit wordt gerealiseerd doordat de schakelaar zorgt voor zeer snel op elkaar volgende onderbrekingen van de stroomkring. Andersom gaat de lamp dus eigenlijk ook niet minder fel branden, maar zal minder snel flikkeren, iets dat het menselijke oog waarneemt als een lagere felheid van het licht.

Opbouw en inbouw draaischakelaar

De verschillende types in ons assortiment hebben nog een significant verschil. Je kunt namelijk kiezen uit een opbouw of inbouw variant. Meestal is een dimmer voor een lamp van het opbouwtype. Dit wil zeggen dat de schakelaar eenvoudig op een bestaande elektriciteitssocket in een muur geschroefd kan worden. Het monteren is niet meer dan het aansluiten van de elektriciteitsdraden en het vervolgens op de plaats drukken ervan en het aandraaien van de schroeven. Het inbouwtype is in de meeste gevallen de variant met meerdere standen die verschillende stroomkringen kunnen activeren. De montage van dit type is meer ingewikkeld. Het is mogelijk om hem in een elektrisch apparaat te monteren. Een andere optie is montage op een muur, zoals ook met een lichtknop wordt gedaan, alleen moet je in dit geval wel nog een afdekraam erop monteren die ervoor zorgt dat de elektriciteitsaansluitingen veilig opgeborgen zijn. Deze mogen immers niet blootgesteld zijn waardoor een situatie ontstaat waarbij mensen de elektriciteitsaansluiting aan kunnen raken en hierdoor een stroomschok krijgen.

Vragen en advies

Heb je vragen over een draaischakelaar of wens je advies bij het kiezen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.


Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,6
Prima Dit is echt de beste service ik zou deze gebruiken want voor 22:00 besteld morgen in huis dat is echt snel bij mij was dat ook!! 9,1
Perfect "Snel, goed en betrouwbaar." 9,3
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links