Draaischakelaars

Een draaischakelaar is ieder type schakelaar waarop een draaiknop zit. In de meeste gevallen bedoeld men een schakelaar die kan schakelen tussen meerdere elektrische verbindingen door aan een knop te draaien die in diverse standen gezet kan worden. Een vaak verkocht type is bijvoorbeeld de draaischakelaar 3 standen. Je kunt echter ook een dimmer, die met een draaiknop bediend wordt, als draaischakelaar aanduiden. Alle varianten zijn in onze webshop verkrijgbaar, zowel inbouw als opbouw.

De werking van een draaischakelaar kort uitgelegd

De draaischakelaar die het meeste voorkomt is de variant waarbij je met een draaiknop de schakelaar in diverse standen kan zetten. Daardoor activeer je steeds een ander elektrisch circuit. Het type schakelaar wordt gebruikt voor elektrische toepassingen waarbij 3 of meer verschillende schakelingen nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een ventilator die je op drie verschillende snelheden kunt instellen. De werking van de draaischakelaar is in dit geval dat in drie van de vier standen een andere snelheid van de elektromotor wordt geactiveerd en in de vierde stand staat de ventilator uit. Met het ronddraaien van de knop op de draaischakelaar wordt steeds een verbinding met een andere aansluitklem gemaakt waarop een elektriciteitsdraad is aangesloten. Op deze manier is het mogelijk om de elektrische toepassingen verschillende functies te laten vervullen. De draaischakelaar klikt bij het ronddraaien steeds in een van de beschikbare standen. De draaiknop kan niet op iedere positie stilgezet worden, zoals dit wel het geval is bij een dimmer. De dimmer, de functie van de dimmer en de aansluitingen hiervan behandelen we hierna in een alinea afzonderlijk.

Activeren meerdere schakelingen

Met een draaischakelaar is het mogelijk om meerdere schakelingen te activeren tussen vooropgezette elektrische circuits. De functionaliteit van dit type schakelaar is nodig wanneer een elektrisch apparaat op verschillende instellingen ingesteld kan worden. Bijvoorbeeld een elektrische zonwering waarbij met behulp van een elektromotor het scherm omlaag en omhoog gelaten kan worden. Of een plafondventilator die je op verschillende snelheden kunt instellen. Een ander voorbeeld is een wasmachine die meerdere afwijkende programma’s kan draaien. De draaischakelaar kan gebruikt worden voor elk apparaat of toepassing waarbij door meerdere elektrische schakelingen een andere draairichting, snelheid of programma geactiveerd wordt. Het aantal verschillende opties die ingesteld kunnen worden bepaalt ook het aantal standen die de schakelaar nodig heeft. Zo heb je bijvoorbeeld in het geval van de zonwering een draaischakelaar 3 standen nodig. Een schakeling om de zonwering omhoog te laten, een schakeling om het scherm naar beneden te laten en een schakeling waarbij de elektromotor uitstaat. Uiteraard zijn er van deze functie nog veel meer voorbeelden.

Draaischakelaar polen, ampère en voltage

Wil je een draaischakelaar kopen uit het assortiment van onze webshop? Dan moet je op de specificaties van de producten letten om de juiste schakelaar te vinden die geschikt is voor de toepassing waarvoor je deze wilt gaan gebruiken. Belangrijke specificaties zijn het aantal polen, ampère en voltage. Voor alle schakelaars die wij te koop aanbieden kan je deze specificaties op de productpagina’s vinden. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen uit een 1, 2 of 4-polige draaischakelaar. De meest simpele variant is de 1-polige schakelaar die bij het omschakelen enkel de fasedraad van een stroomkring activeert of onderbreekt. Voor vochtige ruimtes, zoals badkamer en garages, is een 2-polige schakelaar beter geschikt, omdat deze zowel de fasedraad als de nuldraad onderbreekt. De 4-polige schakelaar gebruik je als je met een krachtstroomaansluiting te maken hebt. Het maximale aantal ampère en het voltage die de draaischakelaar kan verwerken is uiteraard ook van belang. Deze limieten mogen niet overschreden worden om de veiligheid van de stroomaansluiting te kunnen waarborgen. In de specificaties van elke draaischakelaar staan al dit soort zaken nader omschreven.

Dimmer met draaiknop

Tot nu toe hebben we in deze adviestekst over draaischakelaars enkel nog de varianten met 3 of meer standen beschreven waarmee je een elektrische toepassing verschillende functies kunt laten vervullen. Het assortiment op deze pagina bestaat echter ook uit enkele dimmer draaischakelaars. Dit is een soort schakelaar die op het lichtnet wordt aangesloten en waarmee je door het draaien van de knop het lichtniveau van een lamp kunt aanpassen. Het zijn twee totaal verschillende schakelaars. De dimmer heeft niet een vast aantal standen die steeds een andere stroomkring activeren. In plaats daarvan kan je deze draaiknop in iedere mogelijke stand stilzetten. Hoe verder je de dimmer openzet, hoe feller het licht van de lamp gaat branden. Dit wordt gerealiseerd doordat de schakelaar zorgt voor zeer snel op elkaar volgende onderbrekingen van de stroomkring. De lamp gaat dus eigenlijk niet minder fel branden, maar zal zeer snel flikkeren, iets dat het menselijk oog waarneemt als een lagere felheid van het licht.

Opbouw en inbouw draaischakelaar

De verschillende draaischakelaars in ons assortiment hebben nog een significant verschil. Je kunt namelijk kiezen uit een opbouw of inbouw draaischakelaar. Meestal is een dimmer voor een lamp een draaischakelaar opbouw. Dit wil zeggen dat de schakelaar eenvoudig op een bestaande elektriciteitssocket in een muur geschroefd kan worden. Het monteren is niet meer dan het aansluiten van de elektriciteitsdraden en het vervolgens op de plaats drukken van de schakelaar en het aandraaien van de schroeven. De draaischakelaar inbouw is in de meeste gevallen de variant met meerdere standen die verschillende stroomkringen kunnen activeren. De montage van dit type schakelaar is meer ingewikkeld. Het is mogelijk om de draaischakelaar in een elektrisch apparaat te monteren. Een andere optie is montage op een muur, zoals ook met een lichtschakelaar wordt gedaan, alleen moet je in dit geval wel nog een afdekraam op de schakelaar monteren die ervoor zorgt dat de elektriciteitsaansluitingen veilig opgeborgen zijn. Deze mogen immers niet blootgesteld zijn waardoor een situatie ontstaat waarbij mensen de elektriciteitsaansluiting aan kunnen raken en hierdoor een stroomschok krijgen.

Vragen en advies

Heb je vragen over een draaischakelaar of wens je advies bij het kiezen van je schakelaars? Informatie nodig over hoe de draaischakelaar aan te sluiten, inclusief info over de juiste bekabeling? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links