DIP switches

Op zoek naar een DIP switch voor industriële toepassing, voor educatieve doeleinden of voor een hobby project? Bij ons kun je terecht voor een groot assortiment. Wij leveren DIP switches met de “klassieke” aan-en-uitschakelaars, van 4-polig tot 12-polig. Bij een afname van grote hoeveelheden switches ontvang je ook nog eens een flinke korting. De switches in ons assortiment zijn tevens geschikt om te solderen. Schakelaar nodig, bestel direct een DIP switch en voor je het weet is je bestelling in huis.

Wat is een DIP switch?

In de kern is een DIP switch een eenvoudige elektrische schakelaar die handmatig in te stellen is. Dit betekent dat er fysieke knoppen op zitten die je af kunt stellen. DIP staat voor Dual Inline Package. Vroeger werden deze switches ook al veel gebruikt, doordat de elektronica steeds kleiner wordt gemaakt is het origineel wel vervangen door kleinere varianten. Doordat je de DIP switch handmatig kunt instellen en er veel verschillende standen mogelijk zijn, kun je deze snel en eenvoudig aanpassen aan de situatie waarin je deze gebruikt. Doordat je verschillende instellingen kwijt kunt op de DIP schakelaar wordt deze vaak gebruikt op printplaten met verschillende toepassingsdoeleinden. Als voorbeeld kun je denken aan een (oudere) computer, een elektrisch hek of een elektronisch slot op een deur. Tegenwoordig worden fysieke DIP switches minder vaak in elektronica gebruikt omdat veel hardware onderdelen zelf de instellingen kunnen aanpassen en onthouden en er dus geen DIP switch meer voor nodig hebben.

Schakelingen in industriële machines

Consumenten hebben tegenwoordig minder met dit type switches te maken, al gebruiken hobbyisten ze nog vaak om elektronica te configureren. Vroeger zag je de DIP switch veel terug in arcade games, waarbij de switch bijvoorbeeld de moeilijkheidsgraad bepaalde. De instellingen van een DIP switch zijn makkelijk aan te passen door één van de schuiven over te halen. Zo kun je dus met een schroevendraaier schakelaars overhalen om de gewenste instellingen te kiezen. De DIP switch kom je daarentegen nog veel tegen in industriële machines. Dit komt door de combi van lage kosten en het gemak waarmee je de instellingen van een machine kunt controleren en aanpassen door fysiek in de machine te kijken (in plaats van via een omweg met behulp van de software). Dit is bijvoorbeeld handig wanneer een grote industriële machine uit staat. Om de instellingen softwarematig te controleren moet je de machine immers altijd inschakelen. In verschillende situaties is dit geen handige optie. Met een DIP switch zie je de fysieke instellingen van de machine zonder deze in te schakelen. Het gebruiksgemak bepaalt dus uiteindelijk of er een softwarematige oplossing dan wel een hardware switch wordt gebruikt.

Toepassingen in het onderwijs

Geregeld wordt de DIP switch gebruikt om studenten elektrotechniek te onderwijzen. Tijdens deze opleiding wordt er vaak geoefend met een testbord waarop studenten verschillende schakelingen kunnen maken. Door de lage prijs en omdat de switch makkelijk in te stellen is, is de DIP switch een goed leerinstrument. Het nadeel van de DIP switch is wel dat deze soms aan de grote kant is in vergelijking met kleinere elektronica waarmee gewerkt wordt. De switches die tegenwoordig verkocht worden, zijn in ieder geval al een stuk kleiner dan die van vroeger. Het kan daardoor soms lastig zijn om de schakelaar met je nagels om te zetten, dus het is verstandig een kleine schroevendraaier te gebruiken zodat je zeker bent van de gewenste instellingen. Je kunt een DIP switch kopen met een schakelaar aan de bovenkant of aan de zijkant. Bestel je een DIP schakelaar uit ons assortiment dan is deze meestal geschikt voor een maximaal ampèrage van 0.05 A en een maximaal voltage van 24 V.

Zo vervang je de DIP switch

Voor je met een DIP switch gaat werken is het belangrijk om je goed in te lezen en enige basiskennis te hebben van elektrotechniek. Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om altijd eerst de stroom af te sluiten van het apparaat waar je de switch in gaat monteren. Voor de veiligheid is het ook belangrijk dat je weet wat een elektrostatische ontlading is en hoe je dit kunt voorkomen. Verder is het belangrijk dat je tijdens het plaatsen (solderen) van de DIP switch de schakelaars niet omzet. Door de warmte van de soldeerbout kan de knop namelijk vervormen wanneer je deze omzet. Voor de massaproductie van printplaten wordt vaak gebruikgemaakt van automatische soldeermachines die in een hoog tempo DIP switches solderen. Plaats je de DIP schakelaar handmatig, dan kun je deze in de printplaat duwen tot deze op de juiste plek klikt. Je kunt nu aan de onderkant de DIP switch vast solderen aan de plaat. Wil je juist een switch losmaken van een printplaat, dan kun je dit doen met een speciaal gemaakt apparaatje om onderdelen van printplaten te halen. Gebruik daarbij nooit een schroevendraaier. Gebruik je een schroevendraaier om de DIP switch los te halen dan is de kans groot dat je de printplaat of de switch beschadigd. Uiteraard ligt het er ook aan hoe handig je bent met schroevendraaier en ander gereedschap.

De juiste DIP switch kiezen

Bepaal voor je online een DIP switch bestelt welke soort je nodig hebt. Je hebt bij de verschillende soorten switches voornamelijk een verschil in hoeveel polig ze zijn. Er zijn bijvoorbeeld switches die 4-polig zijn en andere uitvoeringen die 12-polig zijn. Hoeveel polen je exact nodig hebt, hangt af van de complexiteit van de handelingen die de switch moet verrichten en van de vraag hoeveel schakelaars je nodig hebt. Schakelaars kunnen uit of aan staan, je moet per schakelaar dus altijd rekening houden met twee standen. DIP switches zijn vrijwel altijd van kunststof gemaakt, het buitenste kunststof kan vaak in verschillende kleuren worden geleverd. Wij voeren onder andere onderdelen van het merk Techtube Pro. Dit merk levert allerlei elektronica artikelen, zoals HDMI-omvormers, kabel testers, stopcontacten, internetkabels en natuurlijk DIP switches.

Vragen en advies

Heb je vragen over een DIP schakelaar of wens je advies bij het kiezen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links