Voetschakelaars

Een voetschakelaar is een schakelaar die je met de voet bedient en die voornamelijk bij losstaande lampen wordt gebruikt. Dit soort losstaande verlichting hangt doorgaans niet aan een wand of plafond. Doordat dit type verlichting over het algemeen niet beschikt over een andere aansluitingsmogelijkheid zoals bijvoorbeeld voor een wandcontact, dien je een voetschakelaar te gebruiken. Om de betreffende verlichting aan en uit te kunnen schakelen gebruik je een voetschakelaar uit ons assortiment.

Soorten voetschakelaars

Er zijn twee soorten voetschakelaars. De eerste is een eenpolige voetschakelaar. Deze schakelaar is voorzien van twee aansluitklemmen en een schakelknop. Deze schakelaar onderbreekt dan wel verbindt een geleider door. Het is daarmee dus een zeer eenvoudige schakelaar. Bij het schakelen van de verlichting wordt met behulp van een enkelpolige schakelaar een lamp uitgeschakeld. De schakelaar onderbreekt enkel de bruine fasedraad, de iets dunnere zwarte schakeldraad loopt vanaf de schakelaar verder naar de lamp. In de schakelaar bevindt zich ook een blauwe nuldraad, deze is rechtstreeks met de lamp verbonden. De tweede soort voetschakelaar is een tweepolige schakelaar en heeft vier aansluitclips. Het werkt hetzelfde als twee enkelpolige schakelaars die op mechanische wijze geschakeld zijn. Het doel van deze schakelaar is het onderbreken of gelijktijdig sluiten van beide geleiders op een plaats in een stroomkring. Doordat zowel de nuldraad als de fasedraad worden onderbroken is spanningsvrij maken van het circuit geen punt. Dit in tegenstelling tot een enkelpolige voetschakelaar waarbij de ongeschakelde nulleider een spanning (ten opzichte van de aarde) kan hebben.

Zo werkt een voetschakelaar

Je zet deze schakelaar aan door met je voet op de aan-uitknop te drukken. Soms zit er een schuif bij, dat is de dimmer. De schakelaar is daarmee voorzien van een klikschakeling, die erg handig is in gebruik. Door het kopen van een voetschakelaar maak je het mogelijk om elke plek in je woonruimte te verlichten ook als de lichtbron iets verder afstaat van een wand bijvoorbeeld. Zo kan je overal de juiste sfeer met de goede verlichting creëren. Staande lampen zijn immers anders dan wand- en plafondlampen en bieden zo de ultieme sfeer in je huis. Doordat je de schakelaar met je voet bedient is hij ergonomisch en eenvoudig in gebruik. De schakelaar is makkelijk aan te sluiten. Lees voor aankoop wel eerst goed alle tips door en let op de juiste wijze van aansluiting en het vermogen. Dit helpt u om online de juiste voetschakelaar voor uw lamp aan te schaffen en een mogelijke miskoop te voorkomen. Bij twjifel kun je altijd met onze klantenservice contact opnemen om de juiste keuze te maken.

Voor- en nadelen van de types

De enkelpolige schakelaar is eenvoudig om aan te sluiten en makkelijk in het gebruik. Toch is het een schakelaar die niet veel meer wordt gebruikt, daar hij slijtagegevoeliger en daardoor minder duurzaam is. Desondanks wordt deze schakelaar vaak aangeraden, mits u de lamp in een niet vochtige ruimte gebruikt. De tweepolige schakelaar is zeer veilig en kan in vochtige ruimtes aan de verlichting worden aangesloten. Het is een duurzame voetschakelaar en gaat lang mee in gebruik. De tweepolige voetschakelaar is lastiger om aan te sluiten dan de eenpolige schakelaar. Helaas is deze schakelaar vaak duurder in aanschaf. Desondanks heeft deze voetschakelaar zeker voordelen ten opzichte van de eenpolige schakelaar, al is het natuurlijk ook altijd nog van de soort lamp afhankelijk. Daarnaast is het voor uw veiligheid van groot belang dat u weet hoe u beide soorten voetschakelaar moet aansluiten, voordat u er een koopt. Lees je goed in en zet voor- en nadelen voor jezelf per schakelaar goed op een rij. Voorkomt onveilige situaties.

Enkele andere eigenschappen van een voetschakelaar

Het is niet mogelijk om elke lamp op een voetschakeling aan te sluiten. Ga daarom goed na bij het kopen van een schakelaar of deze geschikt is voor je lamp waarop je hem wilt aansluiten. Deze schakelaars worden over het algemeen voor staande lampen gebruikt. Het juiste vermogen van de lamp is van belang bij het uitzoeken van de juiste schakelaar. Zo zijn er voetschakelaars die een vermogen tot maximaal 300 watt aankunnen, maar ook schakelaars die een vermogen van 400 watt kunnen hebben. De voetschakelaar is in diverse kleuren en modellen beschikbaar. De meeste uitvoeringen zijn van kunststof gemaakt, echter zijn ze soms ook beschikbaar in andere materialen. Hierbij kun je denken aan messing of aluminium. Zoek je een speciale uitvoering die je niet ziet op onze website, neem gerust contact met ons op.

Vragen en advies

De voetschakelaar is zeer eenvoudig in gebruik en je kan hem makkelijk zelf aansluiten. Er is dus altijd wel een type die bij jouw wensen aansluit. Kijk goed naar de lamp en waar hem wil plaatsen voordat je jouw keuze voor een voetschakelaar maakt. Indien je de voetschakelaar hebt aangeschaft let ook dan goed op of de plaats waar je de lamp wilt plaatsen ook geschikt is én blijft. Het is belangrijk dat de lamp in de buurt van een stopcontact staat. Mocht dit niet het geval zijn of wil je hem echt op die ene plaats, leg dan een verlengsnoer aan. Heb je vragen over een voetschakelaar of wens je advies bij het kiezen van je schakelaars? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier. Wij voorzien je van alle gewenste informatie over de juiste voetschakelaar.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links