Snoerschakelaars

Een snoerschakelaar wordt op een elektriciteitssnoer gemonteerd. In de meeste gevallen wordt het type schakelaar gebruikt voor het aan- en uitschakelen van een lamp. Heb je bijvoorbeeld een wandlamp in je woonkamer hangen die van stroom wordt voorzien via een stekker in het stopcontact? Dan biedt een snoerschakelaar een makkelijke manier om de kamer op te lichten of donker te maken. Installeer je een model met dimmer dan heb je ook de mogelijkheid om het licht te dimmen.

Werking van een snoerschakelaar

De werking van een snoerschakelaar is niet moeilijk te begrijpen. De schakelaar wordt in het midden van een snoer gemonteerd dat vanaf een stroomaansluiting naar een elektrisch apparaat leidt. Door de knop op de schakelaar om te schakelen, wordt de stroomtoevoer door het elektriciteitssnoer onderbroken. Hiermee zet je dus de elektrische toepassing aan of uit. Dit is ook wat er gebeurt als er een dimmerfunctie op de schakelaar zit. Dit type schakelaar voor snoeren wordt het meest gebruikt voor lampen die met de dimmer in felheid kunnen worden afgesteld. Op het moment dat de dimmer naar beneden wordt bijgesteld, zullen zeer korte stroomonderbrekingen die elkaar snel opvolgen ervoor zorgen dat de lampen minder fel branden. De meest simpele snoerschakelaars zijn 1-polig en onderbreken alleen de fasedraad. Je kunt hiermee de stroomtoevoer aan- en uitschakelen. De 2-polige snoerschakelaars onderbreken zowel de fasedraad als de nuldraad in een stroomkring. Ook hiermee schakel je de stroomtoevoer aan of uit. Daarbij heb je bij de 2-polige schakelaars ook de mogelijkheid om een dimmerfunctie te gebruiken waarmee je bijvoorbeeld de lichtintensiteit regelt.

Schakelaar op snoer aansluiten

Het aansluiten van een schakelaar op een snoer is met de juiste gereedschappen gemakkelijk, als je weet welke stappen er in het proces genomen moeten worden. De gereedschappen die je nodig hebt zijn: een spanningszoeker, een stanleymes of schaar, een striptang en een kruiskopschroevendraaier. De eerste stap bij het aansluiten van de snoerschakelaar is ervoor zorgen dat er geen spanning op het elektriciteitssnoer staat. Daarna bepaal je op welke positie je de schakelaar op het snoer wilt plaatsen. Dit moet uiteraard een plek zijn waar je de schakelaar makkelijk kunt bereiken. Teken de plek af op het snoer en knip of snijd het snoer in twee├źn. Met de striptang strip je een lengte tussen de 8 en 10 mm van de uiteindes van het snoer. Nadat je de snoerschakelaar hebt geopend zal je hierin vier contactpunten zien. Daarin steek je de afgestripte uiteinden van het snoer en deze worden vastgezet door het aandraaien van kleine schroefjes. Zijn alle contactpunten aangesloten, dan zet je de snoerschakelaar weer in elkaar.

Snoerschakelaar met dimmer

Voor lampen heb je verder de optie om een snoerschakelaar met dimmer te gebruiken. Met deze soort schakelaar kan je niet alleen de lamp aan- en uitzetten, maar is het ook mogelijk om het licht te dimmen. Dit doe je door aan een draaiknop op de schakelaar te draaien. Hoe verder de draaiknop open staat, hoe feller het licht van de lamp zal branden. In de allerlaagste stand is de stroomtoevoer geheel onderbroken en staat de lamp uit. Het type schakelaar voor snoeren met een dimmerfunctie is vaak de beste keuze voor schemerlampen in huis. Je bent dan namelijk in staat om de lampen fel te laten branden als je bijvoorbeeld een boek wilt lezen. Wil je samen met je partner van een romantisch etentje genieten, dan draai je de dimmer iets terug om voor een gepaste sfeerverlichting in de kamer te zorgen. De snoerschakelaars met de functionaliteit om het licht van een lamp te dimmen, komen vaak ook met een ingebouwde ledverlichting waardoor je de schakelaar makkelijk terug kunt vinden in het donker.

1- of 2-polige snoerschakelaar

Snoerschakelaars zijn er in 1- en 2-polige uitvoeringen. Soms worden deze twee uitvoeringen ook wel aangeduid als enkel- en dubbelpolige schakelaars. Het verschil tussen de twee schakelaars is dat de enkelpolige variant twee aansluitklemmen heeft en de dubbelpolige variant vier aansluitklemmen. Bij het omzetten van een 1-polige snoerschakelaar onderbreek je alleen de fasedraad van het elektriciteitssnoer. Op de nuldraad (en dus ook de elektrische toepassing aan het uiteinde van het snoer) blijft een spanning staan. Indien je de hele stroomkring en de elektrische toepassing achter de schakelaar spanningsvrij wilt maken, dan moet je hiervoor een 2-polige snoerschakelaar gebruiken. In specifieke situaties is deze manier van aansluiten in het bijzonder aan te raden. Wil je bijvoorbeeld een snoerschakelaar op een buitenlamp aansluiten, dan is de 2-polige variant vereist om kortsluiting te voorkomen als de draden die naar de buitenlamp lampen vochtig zijn. Een 2-polige snoerschakerlaar kopen is in dat geval de veiligste optie.

Niet alleen geschikt voor lampen

In de meeste voorbeelden die we je tot nu toe hebben gegeven voor het gebruik van een snoerschakelaar hebben we het steeds over lampen gehad. De schakelaar is echter niet alleen voor lampen geschikt. Het is ook mogelijk om de schakelaar te monteren op de snoeren van andere elektrische toepassingen. Zo kan je bijvoorbeeld ook de snoerschakelaar aansluiten op een badkamerventilator, de stekker die naar de deurbel loopt of de pomp van een aquarium. Het zijn zomaar wat voorbeelden van elektrische apparaten die je regelmatig aan en uit moet zetten. Heeft het apparaat een aan-uitknop dan gebruik je deze natuurlijk. Als dit niet het geval is dan is het aansluiten van een snoerschakelaar een alternatief dat beter is dan het alsmaar in- en uitpluggen van de stekker. Hierdoor zal de stekker namelijk steeds losser in het stopcontact komen te zitten en uiteindelijk kan dit problemen met de stroomaansluiting veroorzaken. Bovendien is een snoerschakelaar handiger manier om een elektrisch apparaat uit en aan te zetten.

Vragen en advies

Heb je vragen over een snoerschakelaar of wens je advies bij het kiezen van je schakelaars? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links