Lichtschakelaars

Om een lamp aan te kunnen doen heb je altijd een lichtschakelaar nodig. Welke schakelaar je precies nodig hebt, hangt af van de schakeling die je gaat maken. Voor sommige schakelingen heb je zelfs verschillende soorten lichtschakelaars nodig. Ook maakt het verschil of de schakelaar binnen of buiten geplaatst moet worden. Soms wil je er ook een stopcontact bij. Of je nu een lamp op één schakelaar gaat aansluiten of op drie lichtschakelaars, wij hebben de benodigde schakelaars in ons assortiment.

Verschillende soorten lichtschakelaars

Er zitten nogal wat verschillen tussen de schakelaars in ons assortiment. De meest gebruikte schakelaar is de wisselschakelaar. Deze lichtschakelaar wordt het meeste gebruikt omdat je met één schakelaar één of twee lampen kunt schakelen. Wil je een lamp kunnen schakelen met twee schakelaars, dan gebruik je ook twee wisselschakelaars. Wil je met één lichtschakelaar één of twee lampen tegelijk schakelen, dan is een wisselschakelaar de juiste keuze. Ga je ingewikkeldere schakelingen maken, dan heb je regelmatig ook een kruisschakelaar nodig. In ons assortiment kun je verder kiezen tussen een enkele lichtschakelaar of een lichtschakelaar met stopcontact. Je hebt bij deze laatste de keuze tussen een stopcontact onder de lichtschakelaar, of een stopcontact naast de lichtschakelaar. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor een serieschakelaar, waarbij je op één lichtschakelaar twee knoppen hebt om verschillende lichtbronnen tegelijk (of los van elkaar) aan of uit te schakelen. Door deze verschillende combinaties van allerlei soorten schakelaars is er een ruim assortiment om uit te kiezen, elke situatie vereist immers een andere combinatie van schakelmogelijkheden.

Een schakelaar voor elke situatie

Welke schakelaars je nodig hebt, hangt ervan af wat voor schakeling je wilt maken. Wil je een lamp op één lichtschakelaar aansluiten, dan voldoet een wisselschakelaar. In sommige situaties wil je echter ook een lamp op meerdere schakelaars aansluiten. Denk hierbij aan trapverlichting waarbij je niet telkens naar beneden wilt lopen om de schakelaar om te zetten, maar waar je liever op alle gewenste plekken een schakelaar wilt hebben. Wil je één lamp kunnen bedienen met twee schakelaars, dan voldoet het om twee wisselschakelaars te kopen. Wil je één lamp echter met drie schakelaars bedienen, dan heb je twee wisselschakelaars en een kruisschakelaar nodig. In deze laatste situatie zit er één wisselschakelaar op de verlichting aangesloten en zit de kruisschakelaar tussen de twee wisselschakelaars in. Maak je ingewikkelde schakelingen dan is het logisch om vooraf te bedenken hoe de schakeling gaat worden. Koop je zomaar een paar willekeurige lichtschakelaars dan kan het voorkomen dat je teveel of te weinig van een bepaald type schakelaar koopt. Ook spoor je vooraf al fouten op door te weten hoe je de verlichting aan gaat sluiten. Je kunt een lamp natuurlijk ook gewoon op één lichtschakelaar aansluiten, je hebt dan ook nog de optie om een lichtschakelaar in combinatie met een stopcontact aan te schaffen.

Lichtschakelaar veilig vervangen

Er zijn diverse veiligheidseisen om aan te voldoen voordat je een lichtschakelaar gaat vervangen. Ga je zomaar een lichtschakelaar vervangen zonder dat je weet hoe dit moet, dan kan dit heel gevaarlijk zijn. Als er nog stroom op de schakelaar staat, dan kun je onder stroom komen te staan. Daarom is het belangrijk eerst te zorgen dat de stroom uit is. Dit doe je door de spanning van de groep waar deze lichtschakelaar op zit aangesloten uit te zetten. Daarna is het belangrijk om er niet blindelings vanuit te gaan dat er nu geen stroom meer op de schakelaar staat. Zit de schakelaar per ongeluk toch op een andere groep aangesloten dan is het gevaar namelijk nog niet geweken. Meet daarom altijd of er nog stroom op staat voordat je aan de slag gaat. Zet bij twijfel de hoofdschakelaar uit, er gaat dan geen stroom meer gaat naar alles dat op de meterkast is aangesloten.

Buiten- en binnenschakelaars

Er zitten grote prijsverschillen tussen de lichtschakelaars in ons assortiment. Een kruisschakelaars die gemaakt is van hetzelfde materiaal als een wisselschakelaar is meestal duurder. Ook zit er natuurlijk een verschil in prijs wanneer je voor een lichtschakelaar gaat in combinatie met een stopcontact. Het stopcontact is dan bij de prijs inbegrepen. Zo kun je voor een paar euro al een enkele lichtschakelaar kopen, terwijl een combinatie van een schakelaar met een stopcontact een paar tientjes kan kosten. Je kunt ook voor een buitenschakelaar met een buitenstopcontact gaan. Het verschil is dat een buitenstopcontact een plastic klepje heeft waardoor het stopcontact niet nat wordt in de regen. Vaak wordt dit type stopcontacten ook in onverwarmde ruimtes met een hogere luchtvochtigheid gebruikt. Dit om te voorkomen dat de stoppen eruit springen wanneeer het te koud wordt of wanneer er vocht op de schakelaar komt. Buitenschakelaars zijn goed bestand tegen verschillende soorten weersomstandigheden. Er zitten dus grote verschillen tussen een binnen- en een buitenschakelaar. Ook tussen een lichtschakelaar inbouw en een lichtschakelaar opbouw zitten vele verschillen.

Vooraf plannen

Wanneer je zelf de lichtschakelaar gaat aansluiten is het belangrijk om te weten wat je doet en wat voor soort schakelaar je nodig hebt. Heb je dit nooit eerder gedaan dan kun je er het beste iemand bij halen die dit vaker heeft gedaan. Er zijn nogal wat verschillende situaties, tegenwoordig is er online voldoende uitleg te vinden over het aansluiten van schakelaars in nagenoeg elke situatie. Let hierbij wel op dat de bron die je gebruikt betrouwbaar is. Het is, indien je twijfelt, verstandig om je plannen voor je deze gaat uitvoeren door iemand met meer ervaring te laten controleren. Deze persoon kan je dan op fouten wijzen, zodat je deze niet hoeft te maken. Kortom, het is altijd belangrijk om te weten wat je doet zodat je veilig een lichtschakelaar kunt installeren. Maak een plan, koop de bijbehorende lichtschakelaars en sluit deze op een veilige manier aan. Denk er ook over na of het handig is om naast de schakelaar ook meteen een of meerdere stopcontacten te hebben om je apparatuur of verlichting op aan te sluiten.

Vragen en advies

Heb je vragen over een lichtschakelaar of wens je advies bij het kiezen van je schakelaars? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links