Krachtstroom schakelaars

In normale huishoudens kom je ze niet vaak tegen, maar sommige krachtige toestellen hebben niet genoeg aan de normale 230V aansluiting die we in Nederland hebben. In industriële complexen wordt daarom gebruikgemaakt van krachtstroom. Hiermee kan de spanning oplopen tot 400V. Toestellen en machines die hier gebruik van maken beschikken meestal niet over een schakelaar zoals bijvoorbeeld een lamp heeft. Om snel de stroom van zo’n apparaat af te kunnen halen is een krachtstroom schakelaar nodig. Deze werkt praktisch gezien net zoals een lichtknopje, maar is complexer. Waar let je op bij de aankoop hiervan?

€ 69,95

Krachtstroom schakelaar - Kraus & Naimer - 32 A - 400 V

 

  Soort schakelaar: 4-Polig
  Opbouw
  Met noodstop
  Geel
  Kunststof

€ 73,95

Krachtstroom schakelaar - Kraus & Naimer - 23 A - 400 V

 

  Soort schakelaar: 3-Polig
  Opbouw
  Met noodstop
  Geel
  Kunststof

Niet op voorraad

Aantal polen per krachtstroom schakelaar

Een belangrijk aspect dat verschillende types van elkaar onderscheidt is het aantal polen. Stroom ontstaat als gevolg van spanning en spanning staat altijd tussen plus en de min. Anders gezegd, er staat spanning van de plus ten opzichte van de min. Bij een enkelvoudige uitvoering wordt alleen de fasedraad onderbroken van het circuit. Hierdoor kan de stroom niet meer van de plus naar de min lopen. Het gevaarlijke hieraan is evenwel dat de nuldraad nog steeds een spanning kan hebben ten opzichte van de “aarde”. Aangezien een meerpolige uitvoering ook de nuldraad onderbreekt, is deze ongewenste situatie in dat geval niet mogelijk. Hierdoor ben je bij een meerpolige krachtstroom uitvoering verzekerd dat er helemaal geen spanning meer op het circuit staat als er afgeschakeld wordt. Het aantal polen toont ook aan hoeveel fasedraden er beschikbaar zijn. Een hoger aantal fasedraden geeft meer stroom. Belangrijk om te weten is dat het aantal polen van je krachtstroom schakelaar moet matchen met het aantal van het apparaat. Anders is het niet mogelijk om het toestel hierop aan te sluiten.

Draai- of drukschakelaar

Kies je voor een draaiknop op de schakelaar of vind je een drukknop toch fijner? Vaak kiest men voor een draaimodel, omdat deze iets meer veiligheid biedt. Het gebeurt bijna nooit dat een draaiknop per ongeluk wordt omgezet. Hierdoor elimineer je het gevaar dat je een zwaar elektrisch apparaat aanzet, doordat je even er tegen aan leunt. Het nadeel van zo’n type knop is ook gelijk duidelijk, het kost wat meer moeite om het apparaat aan te kunnen zetten. Dit lijkt misschien overdreven, maar het kan knap lastig zijn om een draaiknop om te zetten als je werkhandschoenen aan hebt. Hier biedt een drukknop een oplossing voor, want zo’n knopje indrukken kan zelfs met de dikste handschoenen. Het komt neer op je eigen voorkeur. Als jij het prettiger vindt om dat beetje extra veiligheid in te leveren voor gemak, kies je voor de drukvariant.

Hoe wil je de krachtstroom schakelaar geplaatst hebben?

Vaak zijn er drie verschillende mogelijkheden omtrent het plaatsen. Dit zijn de mogelijkheden:

  • frontinbouw;
  • bodemmontage;
  • opbouwmontage.

Deze montagemanieren hebben elk hun voor- en nadelen, maar de opbouwmontage biedt de meeste vrijheid aan de gebruiker. Deze is namelijk gemakkelijk te plaatsen op de gehele aansluitdraad van het toestel. Hierdoor kun je hem zowel op de muur monteren als op het apparaat zelf. Aan te raden is het om hem zo dicht mogelijk te plaatsen daar waar je het apparaat bedient. Zo kun je zo snel mogelijk de stroom van het circuit halen als er iets fout gaat. Een uitvoering met front-inbouw zal altijd op het apparaat geplaatst moeten worden. Hierdoor zijn deze in principe net zo veilig als een exemplaar met opbouwmontage, maar je bent wel minder flexibel in de plaatsing. Een bodemmontage variant wordt altijd zo dicht mogelijk bij de krachtbron geplaatst. In dit specifieke geval zal hij dan bijna altijd op de muur worden bevestigd. Wij verkopen alle drie de montagemanieren, al is het overgrote deel bedoeld voor opbouwmontage.

Extra functies

Er zijn enkele aspecten die sommige types wel aanbieden en andere niet. Deze extra functies kunnen bijvoorbeeld extra veiligheid bieden. Denk bijvoorbeeld aan een ophangmogelijkheid voor een slot. Apparaten die op krachtstroom zijn aangesloten zijn vaak duur en gevaarlijk, en je wilt niet hebben dat iedereen er zomaar bij kan. Daarom is het soms aan te raden om een model te kopen waaraan je een hangslot kunt bevestigen. Hierdoor sluit je de mogelijkheid uit dat onbevoegden (kinderen of vandalen bijvoorbeeld) hem om kunnen zetten. Ook kun je kijken of die beschikt over een noodstop. Een noodstop kan bijvoorbeeld voorkomen dat er kortsluiting ontstaat, of dat jij als gebruiker zelf een schok krijgt. Een schok van 230V kan al erg gevaarlijk zijn, laat staan een van 400V. Een noodstop is geen overbodige luxe.

Vragen en advies

Heb je vragen over een krachtstroom schakelaar of wens je advies bij het kiezen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.


Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,6
Prima Dit is echt de beste service ik zou deze gebruiken want voor 22:00 besteld morgen in huis dat is echt snel bij mij was dat ook!! 9,1
Perfect "Snel, goed en betrouwbaar." 9,3
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links