Schuifschakelaars

Doordat een schuifschakelaar klein is en goedkoop te produceren is, is dit een type dat veel elektronicafabrikanten aanbieden. Deze wordt geleverd met aansluitpennen of met aansluitogen. De uitvoering met pennen is speciaal bedoeld voor printmontage. Dit is de meest populaire uitvoering, omdat in een serieproductieproces deze direct en zonder bedrading op een printplaat gemonteerd kan worden. De uitvoering met soldeerogen is bedoeld voor apparaten waarin die niet direct op de printplaat bevestigd wordt, maar waarbij gekozen is voor het bedraden ervan. Wil je er een kopen? Bij ons vind je snel de juiste.

€ 2,95

Schuifschakelaar - Techtube Pro - 6 A - 28 V

 

  Soort schakelaar: 2-Polig
  Inbouw
  Met schuifknop
  Zwart
  Metaal

€ 3,95

Schuifschakelaar - Techtube Pro - 6 A - 28 V

 

  Soort schakelaar: 2-Polig
  Inbouw
  Met schuifknop
  Zilver
  Kunststof

Schuifschakelaar met soldeerogen vervangen

Een schuifschakelaar kan defect raken, waardoor een apparaat niet meer goed functioneert. Een defect exemplaar is, als je het juiste gereedschap gebruikt, eenvoudig te vervangen door een nieuwe. Uitvoeringen bedoeld voor het schakelen van netspanning worden vaak uitgerust met schroefterminals of met schuifterminals. Bij de schroefterminals kun je de aansluitdraden eenvoudig onder de schroeven schuiven, waarna je deze vastdraait. Bij types met schuifterminals kun je de schuifterminals eenvoudig lostrekken. Heb je met een gesoldeerde schakelcomponent te maken, dan heb je een soldeerbout met een vermogen van circa 30-40 Watt of een soldeerstation nodig. Ga je een bekabeld type vervangen, dan is het belangrijk dat je bij het monteren van de nieuwe, de bedrading exact op dezelfde manier monteert. Maak een tekening van de achterkant van de schakelcomponent en noteer welke draad in welk soldeeroog gesoldeerd is. Tip: je kunt ook een foto met je smartphone nemen, dan weet je precies welke draad waar gezeten heeft. Verhit één voor één de pennen en trek de draden rustig uit de oogjes los.

Schakelaar specificaties

Omdat de contacten relatief dicht bij elkaar zitten, is deze alleen geschikt voor laagspanning. Bij de individuele exemplaren staat aangeven wat de maximale schakelspanning is. Die spanning is gedefinieerd als de maximale waarde die tussen twee open contacten mag voorkomen. Overschrijdt de werkelijke spanning daartussen die maximale waarde, dan kan er op meerdere manieren schade ontstaan. Bij in- en uitschakelen van de te schakelen stroom kan schade ontstaan aan de contacten. Er kan ook overslag tussen de contacten onderling of ten opzichte van het chassisdeel ontstaan, waardoor de schakelaar onherstelbaar beschadigd kan raken. De maximale stroom geeft aan hoeveel ampère een schuifschakelaar maximaal mag in- en uitschakelen. Het is belangrijk dat de werkelijke stroom die er doorheen loopt nooit de maximale waarde overschrijdt. De stroom kan in de overgangsweerstand tussen de contacten zoveel hitte opwekken, dat ze en/of de kunststof onderdelen te heet worden en smelten.

Configuratie van de schuifschakelaar

Ze zijn te koop in meerdere uitvoeringen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende modellen. De enkelpolige heeft een wisselcontact en twee schakelcontacten. Afhankelijk van de stand is het wisseldeel met het ene of het andere schakeldeel verbonden. De meerpolige bestaat uit twee of meer enkelpolige schakelaars die gelijktijdig door dezelfde schuifknop bediend worden. Een meerpolige uitvoering is goed te herkennen aan het aantal aansluitingen. Bij zes aansluitingen heb je maken met een dubbele uitvoering en bij negen aansluitpennen heb je te maken met een drievoudige variant. Meerpolige types zijn uitstekend geschikt voor complexe schakelacties. Bij modellen met een middenstand heb je drie standen. De middenstand is de “uit” stand waarbij het wisseldeel niet met andere contacten verbonden is. In de twee andere standen is het wisseldeel met het ene dan wel met het andere schakeldeel verbonden. Deze worden gebruikt in situaties waarin je wilt kunnen kiezen uit twee werkstanden en een uitstand. Hiermee kun je een elektromotor linksom of rechtsom laten draaien en in de middenstand uitzetten.

Vragen en advies

Heb je vragen over een schuifschakelaar of wens je advies bij het kiezen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.


Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,6
Prima Dit is echt de beste service ik zou deze gebruiken want voor 22:00 besteld morgen in huis dat is echt snel bij mij was dat ook!! 9,1
Perfect "Snel, goed en betrouwbaar." 9,3
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links