Schuifschakelaars

Doordat een schuifschakelaar klein is en goedkoop te produceren is, is dit een schakelaar die veel elektronicafabrikanten aanbieden. Deze schakelaar wordt geleverd met aansluitpennen of met aansluitogen. De uitvoering met pennen is speciaal bedoeld voor printmontage. Dit is de meest populaire uitvoering omdat in een serieproductieproces deze schakelaar direct en zonder bedrading op een printplaat gemonteerd kan worden. De uitvoering met soldeerogen is bedoeld voor apparaten waarin de schakelaar niet direct op de printplaat bevestigd wordt, maar waarbij gekozen is voor het bedraden van de schuifschakelaar. Wil je een schuifschakelaar kopen? Bij ons vind je snel de juiste.

Schuifschakelaar met soldeerogen vervangen

Een schuifschakelaar kan defect raken, waardoor een apparaat niet meer goed functioneert. Een defecte schuifschakelaar is - als je het juiste gereedschap gebruikt - eenvoudig te vervangen door een nieuw exemplaar. Het handigste is als je van tevoren een vervangend exemplaar bestelt. Je kunt dan na het demonteren de nieuwe schakelaar meteen monteren. Schuifschakelaars bedoeld voor het schakelen van netspanning worden vaak uitgerust met schroefterminals of met schuifterminals. Bij de schroefterminals kun je de aansluitdraden eenvoudig onder de schroeven schuiven, waarna je de schroeven vastdraait. Voor schakelaars met schuifterminals kun je de schuifterminals eenvoudig lostrekken. Heb je met een gesoldeerde schakelaar te maken, dan heb je een soldeerbout met een vermogen van circa 30-40 Watt of een soldeerstation nodig. Ga je een bedrade schakelaar vervangen, dan is het belangrijk dat je bij het monteren van de nieuwe schakelaar de bedrading exact op dezelfde manier monteert. Maak een tekening van de achterkant van de schuifschakelaar en noteer welke draad in welk soldeeroog gesoldeerd is. Tip: je kunt ook een foto met je smartphone nemen, dan weet je precies welke draad waar gezeten heeft. Verhit een voor een de pennen en trek de draden rustig uit de oogjes los.

Schuifschakelaar van printplaat verwijderen

Ga je een schuifschakelaar die rechtstreeks op een printplaat is gemonteerd demonteren, dan is een tinzuiger of desoldeerlint onmisbaar. Verwijder eerst al het soldeertin bij alle aansluitpennen. Bij een printplaat met gemetalliseerde gaten kunnen de pinnen tegen de zijkanten van de gaten vast blijven zitten. Probeer in dat geval de schuifschakelaar niet uit de print te forceren, dit zal de print onherstelbaar beschadigen. Verhit de eerste pen met een soldeerbout en probeer de verhitte pen met een dunne platte schroevendraaier naar het midden van het gemetalliseerde gat te drukken. Op het moment dat de pen meegeeft weet je dat deze los is gekomen. Herhaal dit proces met alle andere pennen. Ben je zo alle pennen langsgegaan en heb je alle pennen netjes los van de wanden van de printgaatjes, dan kun je de schuifschakelaar zonder veel kracht van de printplaat verwijderen. Na het succesvol verwijderen van de defecte schakelaar kun je het nieuwe exemplaar monteren en vastsolderen. Een schuifschakelaar is een goedkope en veelzijdige schakelaar die in allerlei varianten in veel elektronica wordt toegepast voor velerlei schakelingen.

Schakelaar specificaties

Omdat de contacten van de schakelaar relatief dicht bij elkaar zitten, is de schakelaar alleen geschikt voor laagspanning. Bij de individuele exemplaren staat aangeven wat de maximale schakelspanning is. De maximale schakelspanning is gedefinieerd als de maximale spanning die tussen twee open contacten mag voorkomen. Overschrijdt de werkelijke spanning tussen twee open contacten de maximale spanning, dan kan er op meerdere manieren schade ontstaan. Bij in- en uitschakelen van de te schakelen stroom kan schade ontstaan aan de contacten. Er kan ook overslag tussen de contacten of tussen de contacten en het chassis deel ontstaan waardoor de schakelaar onherstelbaar beschadigd kan raken. Gebruik een schuifschakelaar dus nooit voor een hogere dan enkel de opgegeven spanning. De maximale stroom geeft aan hoeveel ampère een schuifschakelaar maximaal mag in- en uitschakelen. Het is belangrijk dat de werkelijke stroom die door de schakelaar loopt nooit de maximale stroom overschrijdt. Overschrijdt de werkelijke stroom de maximale stroom, dan kan dit de schakelaar beschadigen. De stroom kan in de overgangsweerstand tussen de contacten zoveel hitte opwekken, dat de contacten en of kunststof onderdelen te heet worden en beschadigd raken of zelfs smelten.

Configuratie van de schuifschakelaar

Schuifschakelaars zijn te koop in meerdere configuraties. Hieronder bespreken we de meest voorkomende modellen. De enkelpolige schuifschakelaar heeft een wisselcontact en twee schakelcontacten. Afhankelijk van de stand van de schakelaar is het wisselcontact met het ene of het andere schakelcontact verbonden. De meerpolige schuifschakelaar bestaat uit twee of meer enkelpolige schakelaars die gelijktijdig door dezelfde schuifknop bediend worden. Een meerpolige schuifschakelaar is goed te herkennen aan het aantal aansluitingen. Bij zes aansluitingen heb je maken met een dubbele schakelaar en bij negen aansluitpennen heb je te maken met een drievoudige schuifschakelaar. Meerpolige schakelaars zijn uitstekend geschikt voor complexe schakelacties. Bijvoorbeeld het ompolen van spanning, iets dat je gebruiken kunt om een gelijkspanningsmotor van draairichting te laten veranderen. Bij schuifschakelaars met een middenstand heb je drie standen. De middenstand is de “uit” stand waarbij het wisselcontact niet met andere contacten verbonden is. In de twee andere standen is het wisselcontact met het ene dan wel met het andere wisselcontact verbonden. Deze schakelaars worden gebruikt in situaties waarin je wilt kunnen kiezen uit twee werkstanden en een uitstand. Met deze schakelaar kun je een elektromotor linksom of rechtsom laten draaien en in de middenstand uitzetten. Uiteraard kun je de richting ook veranderen door de schakelaar andersom te monteren.

Vragen en advies

Heb je vragen over een schuifschakelaar of wens je advies bij het kiezen van je schakelaars? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links