Tijdschakelaars

Een tijdschakelaar kan het leven comfortabel maken door lampen en apparaten op gezette tijden automatisch aan- en uit te schakelen. Ook kun je met een tijdklok besparen op je energierekening, door apparaten alleen op de goedkopere nachtstroom te laten werken. Zo verdien je het aanschafbedrag van een tijdschakelaar snel terug, door de besparing die je bereikt bij het gebruik van wasmachine, droger en vaatwasser. Een schakelklok geeft ook extra veiligheid. De politie raadt aan om rond feestdagen en in vakanties ‘s avonds verlichting te laten branden. Door een energiezuinige LED lamp op een tijdschakelklok aan te sluiten geef je de indruk dat er iemand thuis is.

Werking van een schakelklok

Een schakelklok is in feite twee apparaten in één. Een klok en een schakelaar, die door de klok op vooraf ingestelde tijden bediend wordt. Er zijn verschillenden soorten. De mechanische tijdschakelaar en de elektronische tijdschakelaar. De mechanische tijdschakelaar is de eenvoudigste en makkelijkste te installeren uitvoering. Deze bestaat uit een door een elektromotortje aangedreven krans. Het elektromotortje draait de krans in precies 24 uur rond. Deze krans is voorzien van instelbare ruitertjes voor het aan- of uitschakelen van de schakelaar. Voordelen: deze klok is eenvoudig te installeren. Nadelen: een mechanische schakelklok is niet op de minuut nauwkeurig in te stellen. Per uur heb je vier mogelijkheden om in- of uit te schakelen. Het gelijkzetten van de tijdschakelaar is niet nauwkeurig. Daarom moet je een marge aanhouden van 10-15 minuten. Een ander nadeel is dat dit type ook geen rekening houdt met de zomer- en wintertijd. Je zult de klok zelf een uur voor- of achteruit moeten zetten, of de ruitertjes een uur moeten verplaatsen. Bij uitval van de elektriciteitsvoorziening staat het elektrische motortje in de klok stil en loopt de klok niet meer. Is de uitval van korte duur, merk je dat niet.

Een mechanische tijdschakelaar instellen

Het instellen van een mechanische tijdschakelaar is eenvoudig als je de volgende stappen volgt. Zet eerst alle ruiters op uit en zet daarna de tijdschakelaar op de juiste tijd. Dit doe je door de schakelkrans voorzichtig rond te draaien. Bij veel mechanische schakelklokken kan de krans maar een kant uit draaien. Draai je de krans net iets te ver, dan zul hem opnieuw een hele slag rond moeten draaien. Probeer de krans niet terug te draaien. Zorg dat je niets forceert, hier kan de tijdschakelaar door defect raken. Bepaal nu de tijd waarop je het aangesloten apparaat aan wilt schakelen. Wil je bijvoorbeeld een lamp vanaf negen uur ‘s avonds tot twaalf uur ‘s nachts automatisch aan laten, zet dan de ruiters tussen 21 en 24 op aan. Steek nu de stekker van de lamp in de schakelklok en steek de schakelklok in het stopcontact. Denk er aan om ook de schakelaar van de lamp aan te zetten. Rond negen uur ‘s avonds zal de lamp aanschakelen en rond twaalf uur ‘s nachts zal de lamp weer uitschakelen. Omdat een mechanische schakelklok niet op de minuut nauwkeurig is, moet je een marge van 10 tot 15 minuten aanhouden.

Tijdschakelaar kopen en tijdschakelaar digitaal instellen

Een digitale tijdschakelaar heeft meer mogelijkheden dan een mechanische tijdschakelaar. Veel digitale tijdschakelaars hebben naast een dagprogramma ook een weekprogramma. Met een weekprogramma kun je niet alleen op specifieke tijden de schakelaar laten aan- en uitschakelen. Je kunt dat ook op specifieke dagen doen. Beschik je over goedkope nachtstroom waarbij je ‘s avonds en in het weekend een gereduceerd tarief hebt? Een digitale schakelklok is dan een ideale aankoop. Met een digitale schakellok met weekprogramma kun je een grootverbruiker zoals een wasmachine of droger eenvoudig in de avonduren en in het weekeinde inschakelen. Overdag wanneer het hoge tarief geldt, staat het apparaat uitgeschakeld. Zo bespaar je automatisch flink op je elektriciteitsrekening. Bij het in gebruik nemen van een digitale schakelklok is het handig om eerst de gebruiksaanwijzing te lezen zodat je een goed idee krijgt van de mogelijkheden van de klok en hoe je deze instelt. Het is belangrijk om eerst de juiste tijd dag en datum in te stellen. Daarna kun je, op de wijze die in de gebruiksaanwijzing is aangegeven, de verschillende schakelpunten instellen. Veel modellen zijn uitgerust met een accu die ervoor zorgt dat bij stroomuitval de digitale klok in de schakelklok gelijk blijft lopen.

Opties, eigenschappen en veiligheid

Wij verkopen schakelaars met verschillende opties. Een mechanische of digitale tijdschakelaar kan een handbediening hebben, waarmee je het aangesloten apparaat handmatig kunt aan- en uitzetten. Dit is bijzonder handig als je de aangesloten lamp op andere dan voor geprogrammeerde tijden wilt aanzetten. Je kunt de lamp ook eerder dan de voorgeprogrammeerde tijd uitzetten. Wil je een schakelklok in de tuin of een vochtige ruimte gebruiken, kies dan voor een type tijdschakelaar waterdicht. Bij dit type is de bediening van de tijdschakelaar beschermd door een doorzichtige kap. Het tijdschakelaar stopcontact is beschermd door een klep die door een veertje dicht gehouden wordt. Zorg ervoor dat bij gebruik buiten, bijvoorbeeld in de tuin, er nooit water in het apparaat kan lopen. Bij het gebruik van een schakelklok is het belangrijk om goed op de elektrische veiligheid te letten. Let er bij het aansluiten van apparaten op dat je nooit het maximale schakelvermogen van de schakelklok overschrijdt. Het maximaal te schakelen vermogen wordt aangeven in Watt. Dit wordt aangegeven met een getal gevolgd door de hoofdletter W. Het komt voor dat het maximale schakelvermogen niet in Watt, maar in Ampère aangeven wordt. Dit wordt aangegeven door een getal gevolgd door de hoofdletter A.

Vragen en advies

Heb je vragen over een tijdschakelaar of wens je advies bij het kiezen van je schakelaars? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links