Tijdschakelaars

Een tijdschakelaar kan het leven comfortabel maken door lampen en apparaten op gezette tijden automatisch in- en uit te schakelen. Ook kun je hiermee besparen op je energierekening, door apparaten alleen op de goedkopere nachtstroom te laten werken. Zo verdien je het aanschafbedrag ervan snel terug, door de besparing die je bereikt bij het gebruik van wasmachine, droger en vaatwasser. Een schakelklok geeft ook extra veiligheid. De politie raadt aan om rond feestdagen en in vakanties ‘s avonds verlichting te laten branden. Door een energiezuinige LED lamp erop aan te sluiten geef je de indruk dat er iemand thuis is.

€ 4,41

Tijdschakelaar - Goobay - 230 V

 

  Opbouw
  Max. vermogen: 3500 Watt
  1x Schuko Female
  Analoog
  Met draaiknop

€ 11,95

Tijdschakelaar - Goobay - 230 V

 

  Opbouw
  Max. vermogen: 3500 Watt
  1x Schuko Female
  Digitaal
  Spatwaterdicht

€ 12,95

Tijdschakelaar - Goobay - 230 V

 

  Opbouw
  Max. vermogen: 3500 Watt
  1x Schuko Female
  Digitaal
  Wit

€ 14,95

Tijdschakelaar - Techtube Pro - 230 V

 

  Opbouw
  Max. vermogen: 3500 Watt
  1x Schuko Female
  Digitaal
  Spatwaterdicht

€ 21,95

Tijdschakelaar - Brennenstuhl - 230 V

 

  Opbouw
  Max. vermogen: 3500 Watt
  1x Schuko Female
  Digitaal
  Spatwaterdicht

€ 39,95

Tijdschakelaar - Techtube Pro - 250V

 

  Max. vermogen: 3500 Watt
  Digitaal
  Te monteren op DIN-rail
  Wit
  Kunststof

€ 8,95

Tijdschakelaar - Techtube Pro - 230 V

 

  Opbouw
  Max. vermogen: 3500 Watt
  1x Schuko Female
  Analoog
  Met draaiknop

Niet op voorraad

Werking van een schakelklok

In feite zijn het twee apparaten in één. Een schakelaar, die door de klok op vooraf ingestelde tijden bediend wordt. Er zijn verschillenden soorten. De mechanische tijdschakelaar en de elektronische uitvoering. De mechanische variant is de eenvoudigste en makkelijkste te installeren uitvoering. Deze bestaat uit een door een elektromotortje aangedreven krans. Het elektromotortje draait de krans in precies 24 uur rond. Deze krans is voorzien van instelbare ruitertjes voor het in- of uitschakelen van het apparaatje. Voordelen: deze klok is eenvoudig te installeren. Nadelen: een mechanisch model is niet op de minuut nauwkeurig in te stellen. Per uur heb je vier mogelijkheden om in- of uit te schakelen. Het gelijkzetten is niet nauwkeurig. Daarom moet je een marge aanhouden van 10-15 minuten. Een ander nadeel is dat dit type ook geen rekening houdt met de zomer- en wintertijd. Je zult de klok zelf een uur voor- of achteruit moeten zetten, of de ruitertjes een uur moeten verplaatsen. Bij uitval van de elektriciteitsvoorziening staat het elektrische motortje stil en loopt de klok niet meer. Is de uitval van korte duur, merk je dat niet.

Een mechanische tijdschakelaar instellen

Het instellen is eenvoudig als je de volgende stappen volgt. Zet eerst alle ruiters op uit en zet hem daarna op de juiste tijd. Dit doe je door de schakelkrans voorzichtig rond te draaien. Bij veel mechanische uitvoeringen kan de krans maar één kant uit draaien. Draai je de krans net iets te ver, dan zul hem opnieuw een hele slag rond moeten draaien. Probeer de krans niet terug te draaien. Zorg dat je niets forceert, hier kan de tijdschakelaar door defect raken. Bepaal nu de tijd, waarop je het aangesloten apparaat aan wilt schakelen. Wil je bijvoorbeeld een lamp vanaf negen uur ‘s avonds tot twaalf uur ‘s nachts automatisch aan laten, zet dan de ruiters tussen 21 en 24 op aan. Steek nu de stekker van de lamp in de schakelklok en steek die vervolgens in het stopcontact. Denk er aan om ook de knop van de lamp aan te zetten. Rond negen uur ‘s avonds zal de lamp inschakelen en rond twaalf uur ‘s nachts zal de lamp weer uitschakelen. Omdat een mechanische schakelklok niet op de minuut nauwkeurig is, moet je een marge van 10 tot 15 minuten aanhouden.

Tijdschakelaar kopen en digitaal instellen

Een digitale tijdschakelaar heeft meer mogelijkheden dan een mechanische. Ze hebben veelal naast een dagprogramma ook een weekprogramma. Met een weekprogramma kun je niet alleen op specifieke tijden het apparaat laten in- en uitschakelen. Je kunt dat ook op specifieke dagen doen. Beschik je over goedkope nachtstroom waarbij je ‘s avonds en in het weekend een gereduceerd tarief hebt? Een digitale schakelklok is dan een ideale aankoop. Met het weekprogramma kun je een grootverbruiker zoals een wasmachine of droger eenvoudig in de avonduren en in het weekeinde inschakelen. Overdag wanneer het hoge tarief geldt, staat het apparaat uitgeschakeld. Zo bespaar je automatisch flink op je elektriciteitsrekening. Bij het in gebruik nemen ervan is het handig om eerst de gebruiksaanwijzing te lezen, zodat je een goed idee krijgt van de mogelijkheden ervan en hoe je deze instelt. Het is belangrijk om eerst de juiste tijd dag en datum in te stellen. Daarna kun je, op de wijze die in de gebruiksaanwijzing is aangegeven, de verschillende schakelpunten instellen. Veel modellen zijn uitgerust met een accu, die ervoor zorgt dat bij stroomuitval de klok gelijk blijft lopen.

Opties, eigenschappen en veiligheid

Wij verkopen ze met verschillende opties. Een mechanische of digitale tijdschakelaar kan een handbediening hebben, waarmee je het aangesloten apparaat handmatig kunt aan- en uitzetten. Dit is bijzonder handig als je de aangesloten lamp op andere dan voorgeprogrammeerde tijden wilt aanzetten. Je kunt de lamp ook eerder dan de voorgeprogrammeerde tijd uitzetten. Wil je een schakelklok in de tuin of een vochtige ruimte gebruiken, kies dan voor een type dat waterdicht dicht. Bij een dergelijke uitvoering is de bediening beschermd door een doorzichtige kap. Het tijdschakelaar stopcontact is beschermd door een klep die door een veertje dicht gehouden wordt. Zorg ervoor dat bij gebruik buiten, bijvoorbeeld in de tuin, er nooit water in het apparaat kan lopen. Bij het gebruik van een schakelklok is het belangrijk om goed op de elektrische veiligheid te letten. Let er bij het aansluiten van apparaten op dat je nooit het maximale schakelvermogen overschrijdt. Het maximaal te schakelen vermogen wordt aangeven in Watt. Dit wordt aangegeven met een getal gevolgd door de hoofdletter W. Het komt voor dat het maximale schakel-‘vermogen’ niet in Watt, maar als stroomsterkte in Ampère aangeven wordt. Dit wordt aangegeven door een getal gevolgd door de hoofdletter A.

Vragen en advies

Heb je vragen over een tijdschakelaar of wens je advies bij het kiezen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.


Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,6
Prima Dit is echt de beste service ik zou deze gebruiken want voor 22:00 besteld morgen in huis dat is echt snel bij mij was dat ook!! 9,1
Perfect "Snel, goed en betrouwbaar." 9,3
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links