Snoerschakelaars

Een snoerschakelaar wordt op een elektriciteitskabel gemonteerd. In de meeste gevallen wordt dit type gebruikt voor het aan- en uitschakelen van een lamp. Heb je bijvoorbeeld een wandlamp in je woonkamer hangen die van stroom wordt voorzien via een stekker in het stopcontact? Dan biedt een snoerschakelaar een makkelijke manier om de kamer op te lichten of donker te maken. Installeer je een model met dimmer dan heb je ook de mogelijkheid om het licht te dimmen.

€ 6,95

Snoerschakelaar - Techtube Pro

 

  Soort schakelaar: 1-Polig, Aan-uit
  Met klikschakelaar
  Wit
  Kunststof

€ 12,95

Snoerschakelaar - Techtube Pro

 

  Soort schakelaar: 2-Polig, Dimmer
  Max. vermogen: 40-160 Watt
  Met ingebouwde led
  Wit
  Kunststof

€ 12,95

Snoerschakelaar - Techtube Pro

 

  Soort schakelaar: 2-Polig, Dimmer
  Max. vermogen: 40-160 Watt
  Met ingebouwde led
  Zwart
  Kunststof

Werking van een snoerschakelaar

Hij wordt in het midden van een kabel gemonteerd dat vanaf een stroomaansluiting naar een elektrisch apparaat leidt. Door hem om te schakelen, wordt de stroomtoevoer door de elektriciteitskabel onderbroken. Hiermee zet je dus de elektrische toepassing aan of uit. Dit is ook wat er gebeurt als er een dimmerfunctie op zit. Dit type voor snoeren wordt het meest gebruikt voor lampen die met de dimmer in felheid kunnen worden afgesteld. Op het moment dat de dimmer naar beneden wordt bijgesteld, zullen zeer korte stroomonderbrekingen die elkaar normaliter snel opvolgen minder snel worden en ervoor zorgen dat de lampen minder fel branden. De meest simpele uitvoeringen zijn 1-polig en onderbreken alleen de fasedraad. Je kunt hiermee de stroomtoevoer aan- en uitschakelen. De 2-polige modellen onderbreken zowel de fasedraad als de nuldraad in een stroomkring. Ook hiermee schakel je de stroomtoevoer aan of uit. Daarbij heb je bij de 2-polige modellen ook de mogelijkheid om een dimmerfunctie te gebruiken, waarmee je bijvoorbeeld de lichtintensiteit regelt.

Aansluiten

Het aansluiten deze schakelaar op een snoer is met de juiste gereedschappen gemakkelijk, als je weet welke stappen er in het proces genomen moeten worden. De gereedschappen die je nodig hebt zijn: een spanningszoeker, een stanleymes of schaar, een striptang en een kruiskopschroevendraaier. De eerste stap bij het aansluiten is, ervoor zorgen dat er geen spanning op het elektriciteitssnoer staat. Daarna bepaal je op welke positie je hem op de kabel wilt plaatsen. Dit moet uiteraard een plek zijn waar je hem makkelijk kunt bereiken. Teken de plek af op de kabel en knip of snijd het vervolgens in tweeën. Met de striptang strip je een lengte tussen de 8 en 10 mm van de uiteindes van elke helft. Nadat je de schakelaar hebt geopend zul je hierin vier contactpunten zien. Daarin steek je de afgestripte uiteinden van de beide helften en deze worden vastgezet door het aandraaien van kleine schroefjes. Zijn alle contactpunten aangesloten, dan zet je hem weer in elkaar.

Snoerschakelaar met dimmer

Met dit type kun je niet alleen de lamp aan- en uitzetten, maar is het ook mogelijk om het licht te dimmen. Dit doe je door aan een draaiknop te draaien. Hoe verder de draaiknop open staat, hoe feller het licht van de lamp zal branden. In de allerlaagste stand is de stroomtoevoer geheel onderbroken en staat de lamp uit. Het model voor snoeren met een dimmerfunctie is vaak de beste keuze voor schemerlampen in huis. Je bent dan namelijk in staat om de lampen fel te laten branden als je bijvoorbeeld een boek wilt lezen. Wil je samen met je partner van een romantisch etentje genieten, dan draai je de dimmer iets terug om voor een gepaste sfeerverlichting in de kamer te zorgen. Dit type komt vaak met een ingebouwde ledverlichting, waardoor je het makkelijk terug kunt vinden in het donker.

1- of 2-polig

Ze zijn er in 1- en 2-polige uitvoeringen. Soms worden deze twee modellen ook wel aangeduid als enkel- en dubbelpolig. Daarbij heeft de enkelpolige variant twee aansluitklemmen en de dubbelpolige variant vier aansluitklemmen. Bij het schakelen van een 1-polig type onderbreek je alleen de fasedraad van het elektriciteitskabel. Op de nuldraad blijft een spanning staan ten opzichte van aarde. Indien je de hele stroomkring en het elektrisch toestel achter de snoerschakelaar spanningsvrij wilt maken, dan moet je hiervoor een 2-polige variant gebruiken. In specifieke situaties is deze manier van aansluiten in het bijzonder aan te raden. Wil je er bijvoorbeeld een op een buitenlamp aansluiten, dan is de 2-polige variant vereist om kortsluiting te voorkomen als de draden die naar de buitenlamp gaan vochtig zijn.

Niet alleen geschikt voor lampen

In de meeste voorbeelden die we je tot nu toe hebben gegeven voor het gebruik van een snoerschakelaar hebben we het steeds over lampen gehad. Hij is echter niet alleen voor lampen geschikt. Het is ook mogelijk om hem te monteren op de kabels van andere elektrische toepassingen. Zo kun je hem bijvoorbeeld ook aansluiten op een badkamerventilator, de stekker die naar de deurbel loopt of de pomp van een aquarium. Het zijn zomaar wat voorbeelden van elektrische apparaten die je regelmatig aan en uit moet zetten. Heeft het apparaat een aan/uit-knop, dan gebruik je deze natuurlijk. Als dit niet het geval is dan is het aansluiten van een snoerschakelaar een alternatief dat beter is dan het alsmaar in- en uitpluggen van de stekker.

Vragen en advies

Heb je vragen over een snoerschakelaar of wens je advies bij het kiezen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.


Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,6
Prima Dit is echt de beste service ik zou deze gebruiken want voor 22:00 besteld morgen in huis dat is echt snel bij mij was dat ook!! 9,1
Perfect "Snel, goed en betrouwbaar." 9,3
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links